torsdag 24 december 2020

Julevangeliet enligt Krister: Samma berättelse varje jul sedan 2016


Denna text har publicerats varje jul sedan 2016.

Vid den tiden utfärdade kejsar Stefan en förordning om att alla som inte var skattskrivna skulle utvisas. Detta var den första utvisningen, och den skedde när Morgan var utvisningsminister i Sverige. 

måndag 21 december 2020

Reza Rahimi: Annie Lööf, se mammorna i ögonen och lyssna på dem!

 


På Instagram skrollar jag ner och plötsligt ser jag en sponsrad video dyka upp. Jag ser Annie tala om jämställdhet och för kvinnors rätt. "Jag blir så förbannad över att kvinnor behandlas annorlunda än män...." 

söndag 20 december 2020

Ingrid Eckerman: Jultal 2020

Ingrid Eckerman håller jultal 2020.

​Länk till talet på youtube. 

Det här talet är till alla er ungdomar, barn, vuxna, – som inte har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Till er som finns kvar i Sverige, till er som har deporterats till Afghanistan och andra länder, till er som har flytt vidare ut i Europa.

torsdag 10 december 2020

Till Stefan Löfven, Morgan Johansson, Mikael Damberg, Ann Linde och Åsa Lindhagen: Motståndet mot tvångsutvisningarna är stort!

 

Till Stefan Löfven, Morgan Johansson, Mikael Damberg, Ann Linde och Åsa Lindhagen

Jag har förstått att våra politiker inte nåtts av motståndet mot tvångsdeporteringar till Afghanistan. Under hösten har det dock publicerats åtskilliga artiklar och gjorts radio- och TV-program som belyser detta. Det svenska folket är nu betydligt mer upplyst än tidigare, och allt fler inser det orimliga i att i åratal jaga 9 000 unga människor, som behövs i vårt land, för att till en kostnad av 98 000 per person skicka iväg dem på ett sätt som inte stämmer med konventionen om mänskliga rättigheter. 

tisdag 8 december 2020

The forced deportations from Sweden to Afghanistan are resumed!


On December 15, Sweden will resume forced deportations to Afghanistan. This takes place in the midst of a serious pandemic, to a country torn apart by war, terror and poverty.

Tvångsutvisningarna till Afghanistan återupptas!

 

Den 15 december återupptar Sverige tvångsutvisningarna till Afghanistan. Det sker mitt i en allvarlig pandemi, till ett land söndertrasat av krig, terror och fattigdom.

måndag 7 december 2020

Remissvar gällande SOU 2020:54 En långsiktigt hållbar migrationspolitik

Detta remissvar har inlämnats till Justitiedepartementet 7.12.2020, gemensamt från Stoppa utvisningarna till Afghanistan! och Stöttepelaren. 

söndag 6 december 2020

Asylum investigations of Afghan citizens in Sweden 2015-2020

This is a summary in English of the report "Sveriges asylutredningar av afghanska medborgare 2015–2020 version 1, oktober 2020" from the network Stop deportations to Afghanistan! (Stoppa utvisningarna till Afghanistan!) October 2020. 

lördag 28 november 2020

Inte tillräckligt att förbättra gymnasielagen!

 

Efter Ung i Sverige hösten 2015 fortsatte manifestationerna genom att eleverna satt på golvet i skolan.

Remisstiden har nu gått ut för förslaget om att det ska räcka med ett års anställning för att få permanent uppehållstid för dem som har uppehållstillstånd enligt ”nya gymnasielagen”. I promemorian aviseras dessutom ett kommande förslag om att det tillfälliga uppehållstillståndet efter gymnasieexamen ska förlängas från sex till tolv månader för att underlätta för de unga att få sin fasta anställning.

måndag 23 november 2020

Utvisningarna till Afghanistan återupptas?

 


Den 13 december 2015 ägde den s.k. Luciautvisningen rum – det första chartrade planet som tog tvångsdeporterade till Kabul. Nu tycks gränspolisen göra en kraftsamling för att förbättra sina siffror för 2020. En tvångsdeportation i chartrat plan planeras i mitten av december.

tisdag 3 november 2020

Karin: Några frågor till Morgan Johansson

 

Morgan Johansson och Karin Fridell Anter


Den 22 oktober 2020 var det frågestund i Riksdagen och du fick en fråga från Christina Höj Larsen om ändringar i "gymnasielagens" villkor på grund av coronaläget. 

torsdag 22 oktober 2020

How did a rich trip to Brussels challenge lives of thousands Afghan refugee children in Sweden?

This article was published in farsi or dari in www.etilaatroz.com in October 2020. This is a Google translation to English. Not a single detail is changed. 

One spring night in March 2018, when the weather in Sweden was just warm and mild, the atmosphere in Farzad's room (pseudonym) was heavy and cold. The clock was approaching 10 pm and the space of Farzad's mind was as heavy as his room. After a few minutes, he found himself on the ground in front of his friend's house, but he could not remember anything more. Farzad tried to commit suicide and threw himself out of the window of his friend's second house.

tisdag 13 oktober 2020

Till alla riksdagsledamöter: 70 organisationer vädjar - Låt våra vänner få trygghet i Sverige!

Över hela landet finns grupper och enskilda som med glädje följde Stefan Löfvens uppmaning hösten 2015: att ställa upp för flyktingarna. Engagemanget var mycket stort - och det fortsätter vara stort. Större än många politiker förstått. Därför har nedanstående text, tillsammans med en personlig hälsning från avsändaren, skickats till var och en av riksdagens ledamöter. Över 70 organisationer, från hela landet, har undertecknat den.

söndag 11 oktober 2020

Medicinska åldersbedömningar: Regeringen fredar sig. Ingen "fällande dom" kommer att utfärdas!

Så här ser en MR-bild av knäleden ut.
 

Skandalen med de medicinska åldersbedömningarna fortsätter 

Det verkar som om det är enorma mängder prestige i denna fråga. Från regeringens sida tycks man göra allt för att hitta på ett sätt att fria sig själv, Migrationsverket, Rättsmedicinalverket (RMV), Socialstyrelsen och domstolarna - de ansvariga myndigheter som alla begått fel i denna process. 

söndag 4 oktober 2020

Återvändaravtalet mellan Sverige och Afghanistan: dyrt och ineffektivt

nu

Den 5 oktober är slutdatum för det så kallade återvändaravtalet med Afghanistan – det som ger Sverige möjlighet att tvångsutvisa afghanska medborgare. Det är oklart om förhandlingar om avtalet pågår.

Avtalet, liksom EU:s huvudavtal, uppfattas som mycket kontroversiellt av människorättsrörelsen. Det finns anledning att studera avtalen närmare.

torsdag 1 oktober 2020

Fler avslöjanden om flyktingutvisningarna

 


Innehåll
- Ytterligare ett undermåligt lagförslag?
- Återvändaravtalet och självmorden
- Ska barnen flytta till Afghanistan när de blir 18 år?
- Sveriges regering anmäls till FN

måndag 21 september 2020

Varför vill inte barnfamiljerna och de unga "återvända" till Afghanistan?

Tältläger väntar de flesta i Paris den första tiden. Men hoppet om ett liv i Europa uppväger umbärandena.

Vi är många som gråter nu - för de lämnar oss. Facebookgruppen Stoppa utvisningarna till Afghanistan! är full av sorg, klagan och - ja, förbannelser över de politiker och myndigheter som låter detta ske. 

torsdag 27 augusti 2020

Stefan Löfven: Står du på Raoul Wallenbergs sida?

Stefan Löfven höll högtidstalet då priserna delades ut på Raoul Wallenbergdagen 2019. Två ensamkommande med afghanskt ursprung finns med på bilden.

Stefan Löfven – jag glömmer aldrig den gången, i augusti 2015, då vi stod på Medborgarplatsen och du talade om ditt Europa som inte har några gränser. Jublet steg högt över folkmassan. 

lördag 22 augusti 2020

Bosse Bertilsson: ​Uppmaning till riksåklagaren plus alla andra som är delaktiga i detta rättshaveri

 Bosse Bertilsson: ​Uppmaning till riksåklagaren plus alla andra som är delaktiga i detta rättshaveri

Författaren ifrågasätter det svenska rättssystemet då Migrationsdomstolen alltför sällan ifrågasätter Migrationsverkets uppgifter. Riksåklagaren bör granska alla asylärenden från 2015.

Ansvariga måste inse att något blivit väldigt fel i det demokratiska kungariket Sverige. Om inte deras barn och barnbarn i framtiden ska få läsa i historieböckerna om en epok där människor i ett land som påstod sig vara demokratiskt och värnade om alla människors lika värde inte levde upp till detta utan behandlade människor ovärdigt och oanständigt, måste det till ett snabbt uppvaknande. För lita på att barn och barnbarn kommer att ställa frågor och vad ska ni då svara dem?

onsdag 29 juli 2020

Jari: Till minne av Reza


Reza med sin "lillebror" som han vyssade som liten.
Reza med sin "lillebror" som han vyssade som nyfödd.

De sista veckorna Reza andades kände han sig jagad. Han sa att migrationsverket ville ta livet av honom. Han skulle utvisas och i Afghanistan väntade hunger, våld och virus.

torsdag 16 juli 2020

Till politikerna: Det mullrar i civilsamhället!


Röda tråden-demonstrationen på Medborgarplatsen i Stockholm, mars 2017, hade cirka 3000 deltagare men missades av media. https://rssthlm.wordpress.com/2017/03/12/stor-demonstration-for-ensamkommande-flyktingar/
Röda tråden-demonstrationen på Medborgarplatsen i Stockholm, mars 2017, hade cirka 3000 deltagare men missades av media. Läs mer! 

Civilsamhället mobiliserar. Civilsamhället vill ha ett land att vara stolt över. Ett land som hjälper människor som har det svårt. Vi ska inte glömma att majoriteten av det svenska folket vill att de ensamkommande och de sjuka ska få stanna, och att familjer får återförenas (Röda korset). Sverige har idag en betydligt strängare asyllagstiftning än de flesta länder i Europa, och vi kan inte förstå varför det måste vara så. 

onsdag 1 juli 2020

Gymnasielagen - gammalt material

Här får äldre material, inte längre aktuellt, ligga kvar.

Gamla gymnasielagen (2017 års lag)

Den gamla gymnasielagen från 2017 gäller fortfarande!Söka permanent uppehållstillstånd

Permanent uppehållstillstånd (PUT) kan sökas tidigast tre månader innan det tillfälliga (TUT) går ut. Viktigt att man söker innan TUT går ut!

-------------------------

Söka jobb efter examen

Information om hur man söker jobb, anställning, lärlingsplats, vad arbetsgivaren ska göra och lön.

Resa utomlands

Vill du resa utomlands under det tillfälliga uppehållstillståndet så går det bra. Så här säger Migrationsverket: 

Pengar när man studerar

När du blir 20 år ska du leva som en svensk ungdom. Då får du inte försörjningsstöd från socialkontoret. 

Gymnasielagen

Länkar till artiklar med information om gymnasielagarna och vad som händer sedan.

När uppehållstillståndet ska förlängas

Du måste söka nytt uppehållstillstånd efter 11 eller 12 månader (tidigast 3 månader och senast 30 dagar innan det går ut). Det är viktigt att du gör det innan ditt uppehållstillstånd går ut.


Folkbokföring och adress

Folkbokföringsadress


När du får personnummer blir du folkbokförd. Den adress du ger Skatteverket kommer alla myndigheter att använda. Dit kommer viktig post. 

tisdag 30 juni 2020

Är det en hemlighet att civilsamhället hjälper flyktingar?

Röda tråden, en demonstration för de ensamkommande mars 2017. Här fanns hjälpare från hela Sverige.
Röda tråden, en demonstration för de ensamkommande mars 2017. Här fanns hjälpare från hela Sverige.

I Malmö har ett "hemligt" nätverk avslöjats: "Sydsvenskan kunde i helgen berätta om ett delvis hemligt nätverk som skapat något av ett underjordiskt socialförsäkringssystem för papperslösa i Malmö. Nätverket, som består av en blandning av stora etablerade hjälporganisationer och små ideella föreningar, erbjuder allt från undervisning, ekonomiskt bistånd och bostadsförmedling till terapi och juridisk rådgivning."

måndag 15 juni 2020

Ensamkommande Ali: "​På min studentdag vill jag tacka statsministern"

Ensamkommande Ali Zardadi, nybakad student och undersköterska.
Statsminister Stefan Löfven, Medborgarplatsen 6.9.2015. "Mitt Europa stänger inga gränser." Foto Maja Suslin/TT, från regeringen.se.

Nu i juni tog jag studenten. Och jag vill tacka statsministern för att ha gett mig chansen att gå skolan i Sverige. Hade Sverige inte tagit emot mig 2015 så vet jag aldrig om jag någonsin fick gå ut gymnasiet och ta studenten.

torsdag 4 juni 2020

Feminister, vi ber er: Höj era röster för de utvisningshotade flickorna!

Sara Sediqi, ensamkommande, Zahra Hosseiny, mamma, Ali Zardadi, ensamkommande
Sara Sediqi, ensamkommande, Zahra Hosseiny, mamma, Ali Zardadi, ensamkommande
Upprop till alla feminister!
Många, framförallt feminister, har agerat starkt på Paolo Robertos och hans gelikars kvinnofientliga beteende. Det är jättebra att ni gör det. Och att ni visar tydligt att ingen man får behandla en kvinna på så sätt. Ni bekräftar att ni aldrig accepterar att kvinnor ska behöva utsattas för sådana omänskliga agerande.

tisdag 12 maj 2020

Mujtaba som betalat skatt i tre år: Varför vill ni utvisa mig?

Mujtaba Faizi
Varför vill ni utvisa mig!? Snälla, läs min berättelse och hjälpa mig!

Jag vänder mig till er med hopplöshet och förtvivlad men hoppas att det händer någonting gott i mitt liv!

torsdag 23 april 2020

Digital 1 maj-demonstration: "För en mänsklig flyktingpolitik"

I år blir det inga fysiska 1 maj-tåg. Men civilsamhället utnyttjar nu möjligheten att delta i 1 maj-demonstrationer på nätet.
En sådan är 1 maj 2020 För en mänsklig flyktingpolitik. Den är obunden både partipolitiskt och från organisationer, startad av privatpersoner. 

tisdag 21 april 2020

Ska barn flyttas till Afghanistan med livsmedelsbrist och coronavirus?

Nätverket "Liv utan gränser" demonstrerar på Sergels torg september 2019. Foto Ingrid Eckerman.
Afghanistan ligger trea på listan över länder med allvarlig livsmedelskris, efter Jemen och DCR Kongo, enligt en rapport från UNHCR. Mest betydelsefulla faktorer för livsmedelskriser är konflikter och bristande säkerhet, extremväder och ekonomiska kriser.

onsdag 15 april 2020

Till DN: Permanenta uppehållstillstånd inte bara till gymnasiestuderande

Studerande ungdomar fortsätter sittstrejken i skolan hösten 2017.

Nekad publicering av ledarredaktionen, debattredaktion och åsiktsredaktion på DN.
DN:s ledare påskafton 11 april 2020 begär skribenten amnesti för de cirka 7 000 ensamkommande ungdomar, de allra flesta afghaner, som fått tillfälliga uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Förutom de uppenbara bristerna i den tillfälliga begränsningslagen och i de två gymnasielagarna anser skribenten att coronakrisen gör detta nödvändigt.
Vi stödjer amnestikravet. Men vi undrar varför amnestin ska begränsas till denna grupp?

onsdag 8 april 2020

Till folkhälsomyndigheterna: Hur hanterar ni smittspridningen bland papperslösa?

Till folkhälsomyndigheterna: Hur hanterar ni smittspridningen bland papperslösa?


Jag arbetar som volontär med ungdomar som sökt asyl i Sverige och som nu, med eller utan uppehållstillstånd, lever under otrygga förhållanden och ofta utan bostad. De är oroliga för vad som ska hända dem om de blir coronasmittade och jag har därför skrivit till Folkhälsomyndigheten med dessa frågor:

torsdag 2 april 2020

Nätverk slås samman: STOPPA UTVISNINGARNA TILL AFGHANISTAN!

Ill. Ulf Klarén

Hösten 2016 bildades uppropet och nätverket ​Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar! som successivt växte till 21 000 medlemmar. Nätverket har en stor andel afghanska ungdomar som medlemmar.

Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar! 2016 - 2020

Ill. Katarina Liliequist


Uppropet Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar! publicerades 12 oktober 2016. Till detta kopplades en hemsida och en facebookgrupp, nu med 21 000 medlemmar, med samma namn. I april 2020 övergick nätverket till Stoppa utvisningarna till Afghanistan! 

onsdag 1 april 2020

Tio frivilligorganisationer larmar riksdagen: Corona sprider sig i skuggsamhället!

Ill. Vahedeh Aida Ghardagian
Tio frivilligorganisationer, bland dem Ung i SverigeRefugees welcome och Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar! påpekar i ett öppet brev till regering och riksdag att asylsökande drabbas extra hårt av coronakrisen. Detta gäller alla de ungdomar som just nu studerar med hjälp ”gymnasielagen”. Distansundervisning och generellt ökad arbetslöshet gör det i praktiken omöjligt att fullfölja sina studier och få fast jobb inom den tid som lagen kräver. 

LARM FRÅN FRIVILLIGORGANSATIONER: Coronahotet gör det nödvändigt med permanenta uppehållstillstånd för utsatta asylsökande

Ill. Vahedeh Aida Ghardagian

ÖPPET BREV TILL SVERIGES RIKSDAG OCH REGERING
I dessa kristider har riksdagen visat att det går att stifta lagar med mycket kort beredningstid, om situationen är tillräckligt akut. Vi vill påpeka det akuta behovet av ytterligare två lagar, som ska ge permanenta uppehållstillstånd till de ungdomar som omfattas av ”gymnasielagen” samt till alla afghaner som sökt asyl i Sverige. Vi räknar med att regering och riksdag även i dessa fall visar krismedvetande och handlingskraft.

måndag 30 mars 2020

Till Lena Hallengren: Corona sprids i "Skuggsverige"Öppet brev till
Socialminister Lena Hallengren
Arbetet mot Coronan måste inbegripa även Sveriges skuggsida

torsdag 19 mars 2020

Maggie: "Vet du vad de gör med mig när de tar mig?"

Du har gömt dig i ett rum och jag hör hur illa det är. Det finns ingen att lita på, ingen att våga be om hjälp av och du förstår nu att det är värre än det helvete du varit beredd på.

söndag 15 mars 2020

Otillfredsställande svar från Migrationsverket på regeringens fråga om konvertiter


Från Kabul kommer rapporter om ungdomar som utvisats från Sverige och som fortsätter att leva som kristna, men i smyg av rädsla för att utsättas för fara på grund av sin tro. Förhoppningsvis kan de lämna landet på nytt eller undvika förföljelse och våld genom att inte visa sin tro öppet. Det är i så fall på grund av rädsla för våld och kränkande behandling, en rädsla som Migrationsverket i sina rättsliga ställningstaganden om Afghanistan betraktar som välgrundad. Välgrundad fruktan för förföljelse är själva definitionen enligt svensk lag för att ha rätt till asyl och skydd i Sverige.​

måndag 9 mars 2020

Ahmad: "Idag är det alltfler som skäms över hur vårt land behandlar flyktingar"

Ahmad Rahimi talar på en manifestation.

​Jag har pratat om de ensamkommande under flera år nu och varje gång sagt att de måste få amnesti. Jag har till och med tatuerat in Amnesti på min arm.
Nu är vi framme vid år 2020 och fortfarande har inget hänt.

onsdag 26 februari 2020

Anonym hjälpare: "Nu brast det"


Nu brast det. Tårar som inte tar slut. Hur gör ni andra? Hur orkar ni? Hur hittar ni kraft?

tisdag 11 februari 2020

Till media: Mammorna från Junsele är i Stockholm - ska de välja Mellansel eller Europa?

På väg från Norra Bantorget till Mynttorget juli 2019. Foto Ingrid Eckerman.
Tre representanter för de afghanska Junselefamiljerna är i Stockholm för att träffa Christina Höj-Larsen (v) och FARR, flyktingarnas riksråd. Det finns​ möjlighet för media att träffa dem 12-13 februari. 

söndag 9 februari 2020

Svensk-afghansk barnfamilj flyr till Tyskland

Maryam Hosseini lyssnar till Stefan Löfven i Visby.

Maryam Hosseini, tillsammans med sin man och sina tre barn, har flytt Sverige. Familjen är nu på ett boende i Brandenburg, Tyskland. De vet att det är lättare att få uppehållstillstånd i Frankrike, men att bo i tält är det sista alternativet. ​

fredag 7 februari 2020

Anna Lundberg: Delmis rekommendationer är världsfrånvända

Anna Lundberg, professor i välfärdsrätt vid Linköpings universitet
​Författaren Anna Lundberg är professor i välfärdsrätt vid Linköpings universitet och en av initiativtagarna till Asylkommissionen.
I veckan presenterade Delmi en ​rapport om återvändandepolitik på bland annat DN-debatt 4 februari. Henrik Malm Lindberg frågar sig i rapporten hur myndighetspersoner ska förstå, kunna och vilja genomföra återvändandebeslut. Efter en gedigen forskningsöversikt och ett 40-tal intervjuer drar han slutsatsen att återvändandet behöver prioriteras mer.

torsdag 6 februari 2020

Delmi-rapport: Varför är det så svårt att utvisa flyktingar?


​Delegationen för migrationsstudier, DELMI, är ett institut som står Justitiedepartementet nära. Idag 5 februari 2020 presenterade de rapporten "​De som inte får stanna. Att implementera återvändandepolitik".

tisdag 28 januari 2020

Alexander Finstad: Unga HBTQ-personer drabbas värst av rättsosäkerheten


Sverige har ett allvarligt problem gällande svenska myndigheter. En sådan myndighet är Migrationsverket, den myndighet vi möter mest i Barn och unga i Sverige.

söndag 19 januari 2020

PUT för personer som fått flyktingstatus och tre års TUT

Frågor till Migrationsverket , ställda av Karin Fridell Anter och besvarade av Eva Brobäck, Migrationsverket, januari 2020

måndag 13 januari 2020

Minnesstunder för de omkomna ungdomarna


Ändrad tid för minnesstunden i Stockholm!
I Stockholm blir det en minnesstund TORSDAG 16 JANUARI på Sergels torg kl 17.
Storkyrkan hålls en minnesstund kl 18.
I Växjö äger minnesstund rum ONSDAG 15 JANUARI vid Speakers corner kl 17.
Det förväntas bli fler minnesstunder i landet, anordnade av de ungas egna organisationer.

torsdag 9 januari 2020

Några råd till dig som deporteras till Afghanistan

Bilden kan innehålla: 1 person, som ler, text
Ali Sina Zafari, en ung student i Kabul, dödades då han gjorde motstånd mot rånarna. 
Migrationsverket planerar ytterligare en massdeportation till Kabul den 21 januari. 

Situationen i Kabul förvärras successivt. Det handlar nu inte bara om explosioner, självmordsbombningar och terrorister. Antalet personrån ökar, vilket drabbar inte bara västerlänningar utan också tvångsdeporterade från väst.