fredag 27 augusti 2021

Raoul Wallenbergpriset 2021 till förintelseöverlevare

 

Tobias Rawet fick Raoul Wallenbergs pris 2021.

Raoul Wallenbergpriset är det finaste pris en människorättskämpe kan få. Det "ger en möjlighet att lyfta fram det viktigaste arvet efter Raoul Wallenberg: Att var och en har ett ansvar för att bekämpa främlingsfientlighet, antisemitism och annan intolerans."

söndag 22 augusti 2021

Ingrid Eckerman: Vi enas med er i oron för folket i Afghanistan

 

Foto: Yahya Aliyar

Demonstrationen för Afghanistan på Mynttorget i Stockholm den 21 augusti 2021 drog uppemot tusen personer. De flesta var afghaner, men det fanns också många iranier och svenskar där. En av talarna var Ingrid Eckerman, grundare av nätverket Stoppa utvisningarna till Afghanistan! Facebookgruppen har nu 24 000 medlemmar och växer fortfarande. Här är hennes tal.

Minna Blom, Sala: "Shame on you!"

 

Bilden är från en tidigare demonstration.

Senaste veckan, efter att talibanerna intog Kabul, har demonstrationer ägt rum över hela Sverige. Minna Blom var en av talarna i Sala. Hon är en stor kämpe som slagits för att de ensamkommande, som inte ansett sig kunna resa till Afghanistan, ska få boende och mat. Här är hennes tal.

torsdag 19 augusti 2021

Många demonstrationer för Afghanistan och mot utvisningarna

 

"Röda tråden", Medborgarplatsen i Stockholm, mars 2017. Foto Nazir Hejdarpour.

Den senaste månaden har ett stort antal manifestationer för Afghanistan ägt rum. Men fler återstår.

onsdag 18 augusti 2021

Öppet brev till den svenska regeringen, justitie- och migrationsminister Morgan Johansson

 

Nätverket Stoppa utvisningarna till Afghanistan vill uppmärksamma ansvariga på Sveriges del i den humanitära katastrofen som nu kulminerar i Afghanistan. Vi söker ansvarstagande, humanitärt ledarskap och svar på våra frågor. Vi bär på vittnesmål som vi kräver att regeringen lyssnar på.

tisdag 17 augusti 2021

Bokprojekt kräver att Migrationsverket ska följa lagen

 


Bokprojektet Den onödiga flyktingkrisen handlar om hur Sverige hanterade den stora flyktingströmmen som kom 2015. Syrierna var den största flyktinggruppen. De fick uppehållstillstånd direkt och är nu fullt integrerade, studerar eller arbetar. 

fredag 13 augusti 2021

Kriget i Afghanistan är ingen överraskning. Låt dem stanna!

 

Illustration: Mattias Elvtorp

"Det går en röd tråd genom Afghanistans historia. En svag centralmakts försök att genomföra reformer och skaffa sig kontroll över landsbygdens relativa autonomi och religiösa traditionalism har genom historien orsakat en rad av inhemska uppror och krig. Stormakter och grannländer, som ansett sina intressen hotade, har intervenerat – oftast på den afghanska statsmaktens sida, vilket har förvärrat konflikterna och fört in dem på den internationella arenan. Det var detta som de förhandlingar som förts om fred i Afghanistan handlade om."