lördag 31 augusti 2024

Nya lagar kränker afghanska kvinnors rättigheter ytterligare och tvingar männen att delta


Murat Sharifi evakuerades till Österrike efter talibanernas övertagande av Afghanistan. När han inte kunde uttrycka sig med språket började han måla.

Statskontorets granskning av rättssäkerheten i asylprocesserna vid Migrationsverket publiceras den 7 oktober. Det är oklart om granskningen beaktar den misstänkta diskrimineringen av afghanska medborgare eller om den framför kritik över hur EU:s landrapporter tolkas.

En vanlig motivering i Migrationsverkets avslagsbeslut till unga afghanska män som varit i Sverige i nio år är ”du kan anpassa dig till hemlandets kulturella seder och bruk”. Detta ter sig allt mer absurt. Mannens skyldigheter i det talibanstyrda Afghanistan visar att även återvändare måste delta i kränkningar av kvinnors rättigheter. 

måndag 26 augusti 2024

Bidra till våra pressmeddelanden!

 


Sedan hösten 2016 har många hundra pressmeddelanden skickats ut med avsändaren "Stoppa utvisningarna till Afghanistan!" (tidigare "Stoppa utvsningarna av afghanska ungdomar!").

lördag 17 augusti 2024

Talet på Mynttorget 17 augusti 2024: Historien om dem som kom 2015

Uppropet och gruppen hette från början Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar! Senare förstod vi att också barnfamiljerna behövde stöd och då ändrades namnet. Vi anser att INGEN ska utvisas till Afghanistan!

Idag har World Hazara Council Sweden sammankallat till en demonstration mot talibanregimen. Jag kommer att berätta om alla er som kom 2015. De som kommit 2021 och senare känner inte till era historier.

torsdag 15 augusti 2024

Talibanerna firar tre år på tronen – Migrationsverket fortsätter utvisa

Islamiska republiken Afghanistans flagga är vit med trosbekännelsen (shahadah) i svart.

Lördag 17 augusti kl 13-16 på Mynttorget i Stockholm anordnas en demonstration för att markera den tredje årsdagen av Demokratiska Republiken Afghanistans fall. Arrangör är World Hazara Council Sverige.

I flera dagar har lastbilar fulla med unga turbanklädda skäggiga män, viftande med vapen och vit-svarta flaggor, åkt runt på städernas gator i Afghanistan. De firar talibanernas övertagande av regeringsmakten i Afghanistan för tre år sedan. Unga människor, som varit nio år i Sverige och anammat svenska värderingar, kan naturligtvis inte tänka sig att leva där.

fredag 9 augusti 2024

Kan cancersjuke Mojtaba få studera på Åland och räddas till livet?


I en liten kal lägenhet i Teheran, huvudstaden i Iran, tittar 29-årige Mojtaba Javidan oroligt på mobilen. Hur mycket pengar har insamlingen gett? Han måste ha 7 000 euro före terminsstart den 20 augusti för att få tillstånd att påbörja sina studier vid Högskolan på Åland.