tisdag 27 december 2016

Krigare, sexsäljare, narkoman, papperslös eller självmord - en afghanpojkes valmöjligheter

Hoten hänger över pojkarnas huvuden. Ska de få stanna kvar i skolan, i familjen, i hemmet? Eller ska de förpassas till ett asylboende "någonstans i Sverige", därifrån till ett förvar och sedan till Kabul? Om de får avslag på sin asylansökan - vilka alternativ har de?

måndag 26 december 2016

Migrationsverket svarar på frågor

Brevväxling med Migrationsverket på deras Facebooksida.

Brevväxling 1

Fråga Jag skulle vilja veta hur Migrationsverket tänker kring "hellre fria än fälla" när det gäller åldersuppskrivningar. Tänker ni ändra er nuvarande praxis?

torsdag 22 december 2016

Till dig som är riksdagsledamot för Socialdemokraterna

Brev skickat till riksdagens alla socialdemokratiska ledamöter 22.12.2016
Pressrelease

Vi skriver till dig för att uppmärksamma dig på att migrationsverket, med regeringens goda minne, utvisar asylsökande till Afghanistan i strid mot regeringens egna rekommendationer och med motiveringar som inte på något sätt är rättssäkra. Vi ber dig att ta del av nedanstående information och att göra vad du kan för att påverka regeringen att sätta stopp för denna hantering, som strider mot både medmänsklighet och lagar. Sist i brevet finns länkar som fördjupning.

Döda inte Wares Khan!


Pressmeddelande 22.12.2016 + 22.3.2017

Denna text skrevs i december 2016. Wares Khan sitter kvar i förvaret, sedan snart ett år. Nu hotar återigen tvångsutvisning till Afghanistan. Inlaga har lämnats till Europadomstolen och FN. 


Migrationsverket sänder Wares Khan direkt in i döden. 
Det finns ingen anledning att tvivla på hans historia. I ett land som Afghanistan är allt möjligt när det gäller våld, hot och korruption. Migrationsverkets egen säkerhetsrapport talar om att journalister är en särskilt utsatt grupp.

måndag 19 december 2016

Upprop till alla partier: Stoppa utvisningarna av de afghanska ungdomarna!

Brev skickat 18.12.2016 enligt listan längst ner.

Till Stefan Löfvén, Morgan Johansson, Åsa Regnér m.fl.
Allt som oftast gnager det till i hjärttrakten. Vad är det? Ja visst ja – de norska pojkarna i Kabul.
Har du sett filmerna[i]? Blev du lika berörd som jag? Unga pojkar, inte ens 18 fyllda, nyss anlända till ett farligt och främmande land, där de känner absolut ingen. Familjen, i den mån de har någon, befinner sig i ett annat land.
Vilka val tror du att de gör för att överleva? Prostituera sig? Låta sig enrolleras som krigare? Bli tiggare, börja använda droger? Eller ger de upp och tar livet av sig?

lördag 17 december 2016

Korruptionen i Kabul tar återetableringsstöden?

I olika grupper på Facebook får vi nu rapporter från dem som återvänt till Afghanistan. En del återvänder "frivilligt" då de inte ser någon annan råd. Får de det ekonomiska bidrag de är berättigade till?

Värnas asylrätten av utvisningar?

Sista veckan har flyktingpolitiken uppmärksammats kraftigt.

Massmedia blev uppmärksammade på tvångsutvisningarna från Arlanda i måndags. Flera artiklar och radioinslag blev följden. Martin Schibbye och BlankSpot Project inleddde omedelbart ett projekt för en reportagserie om och från Afghanistan.

torsdag 15 december 2016

Deportationen 12 december: Polisen och Migrationsverket motarbetar mänskliga rättigheter

Tretton asylsökande från polisens förvar ute i landet fördes den 9 december till förvaret i Märsta. Natten till tisdagen avgick planet från Arlanda till Kabul. Den 8 december hade den nya säkerhetsrapporten tillkännagivits, och med den möjligheten att söka verkställighetshinder på grund av nya faktorer. Detta gäller alla som fått avslag, även gömda personer.

tisdag 13 december 2016

Läkare i Norge kritiserar åldersbestämningarna

Utvisningarna från Norge tycks vara än värre än från Sverige. Familjer med små barn utvisas, Minderåriga ensamkommande utvisas för att bli internflyktingar i Afghanistan.

måndag 12 december 2016

Vår debattartikel i Dagens ETC

Pressmeddelandet som sändes ut 11.12.2916 via MyNewsdesk har lästs av 2323 personer. Via Facebook har det som ligger på hemsidan spridits till 4966 personer. Det har också publicerats i Norrbottenkuriren.
Uppropet är nu uppe i 5241 undertecknare. Facebookgruppen har vuxit till 880 medlemmar.

Debattartikel i Dagens ETC 12.12.2016:

lördag 10 december 2016

Ställ in planet till Kabul!

Pressmeddelande 11.12.2016

Igår var det den internationella dagen för mänskliga rättigheter. Idag tas de i förvar som i morgon ska deporteras till Afghanistan med chartrat flyg. Hur många som är tonåringar utan kontakter och nätverk i Afghanistan vet vi inte.


onsdag 7 december 2016

Sparar vi 3 miljoner kronor på varje invandrad ungdom?

En 18-åring, född och uppvuxen i Sverige, har kostat sin familj och samhället cirka 3 miljoner kronor. En invandrad 16-åring kostar endast 350 000 kr fram till 18-årsdagen.

söndag 4 december 2016

Morgan Johanssons siffror från Migrationsverket

Morgan Johansson har lagt ut en rad siffror på twitter och facebook. Jag ställde några frågor.

onsdag 30 november 2016

Afghanistan säger nej till återtagandeavtalet


Avtalet som i oktober tecknades mellan Sverige och Afghanistan om att Afghanistan skulle ta emot tvångsutvisade medborgare har röstats ner i parlamentet.

tisdag 29 november 2016

Är (s) berett att ompröva sin flyktingpolitik?

Man kan fråga sig vem det var som drev frågan om total omsvängning i flyktingpolitiken hösten 2015. Stefan Löfvén talade i september om att vi måste vara generösa. Åsa Romson grät när beskedet lämnades. Var det Morgan Johansson?

lördag 26 november 2016

Samhällsförtroende och flyktingpolitik

DN Debatt 26.11.2016 skriver tre forskare vid statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet, om resultat från Medborgarpanelen. Det är ett opinionsundersökande institut, knutet till Göteborgs universitet. Jag är en av dem som svarar där.

fredag 25 november 2016

En halv seger om utvisningarna?

Ett stort arbete har gjorts med att nå ut. Nu tycks vi nått en halv seger. Ensamkommande barn med skyddsbehov som går på gymnasium kan komma att få förlängt uppehållstillstånd så de hinner gå ut skolan. Men två oklarheter finns:

Antalet barn med uppgivenhetssyndrom ökar igen

Antalet barn med uppgivenhetssyndrom ("apatiska barn") blir återigen fler. Hur asyllagstiftningen ska tolkas för dessa barn är oklart.

Läs mer nedan, både om dagens situation och tidigare artiklar om uppgivenhetssyndrom.

fredag 18 november 2016

Pressmeddelande: Nu måste vi ta hand om ungdomarna!

Nu gäller det att ta hand om våra afghanska ungdomar!

Vi är tiotusentals som har protesterat mot tvångsutvisningarna av ungdomar med afghansk bakgrund. Vi är glada att regeringen omprövar sin inställning. Att ge dessa ungdomar ett temporärt uppehållstillstånd för att låta dem slutföra sin skolgång minskar riskerna för att antalet papperslösa unga människor i vårt land exploderar.

Debattartikel: Stoppa utvisningarna av afghanska tonåringar!

Denna debattartikel blev klar på kvällen den 17 november. Innan den hann publiceras hade den redan blivit delvis inaktuell. Men förhållandena i den gäller fortfarande.
Komplettering 17.5.2017: Den blev tyvärr aldrig inaktuell., 

Vi är tusentals som protesterar mot tvångsutvisningarna av ungdomar med afghansk bakgrund. Vi uppmanar regeringen att ompröva sin inställning. En möjlighet är att ge dessa ungdomar åtminstone ett temporärt uppehållstillstånd för att låta dem slutföra sin skolgång. Det skulle minska riskerna för att antalet papperslösa unga människor i vårt land exploderar.

onsdag 16 november 2016

Landet dit de sänds

Detta är landet dit de unga pojkarna sänds. Man skickar dem till ett land som hotas av en humanitär kris.

tisdag 15 november 2016

UNHCR om varför barnen flyr

UNHCR:s kontor i Nordeuropa har gjort djupintervjuer med barn som kommit ensamma till Sverige.

fredag 11 november 2016

Sånt som vi svenskar skäms över

De här sakerna brukar vi svenskar, inklusive socialdemokrater, helst inte tala om, för vi skäms så.

1939  nekade vi inresetillstånd för 10 judiska läkare från Nazityskland. Det är liten chans att de överlevde.

1946 utlämnade vi 146 balter till Sovjetunionen. Vad hände med dem?

tisdag 8 november 2016

Frågor till Migrationsverket

Det finns cirka 23 000 ensamkommande från Afghanistan i Sverige. Hur många av dem får stanna? Här varierar siffrorna starkt.

måndag 31 oktober 2016

Gatuteater om tvångsavvisningarna

Någonstans i Sverige har ett gäng afghanska ungdomar gjort en gatuteater om tvångsutvisningarna. Man behöver inte förstå språket för att förstå budskapet. Filmen ligger på facebook.

I skrivande stund har 25 000 sett videon. Alla bor inte i Sverige. Detta är den bild av Sverige som sprids ut över världen. Ska jag vara stolt över mitt land? Morgan Johansson och Stefan Löfvén - vad tror ni Raoul Wallenberg, Dag Hammarskjöld och Olof Palme hade tyckt?

lördag 29 oktober 2016

Rosengrenska stiftelsen står bakom uppropet!

Nu står även Rosengrenska stiftelsen i Göteborg bakom uppropet. Det är ett frivillignätverk av vårdpersonal i Göteborg som erbjuder vård för papperslösa sedan 1998.  

Protester också i Tyskland och Afghanistan

Det var inte bara i Sverige som det protesterades den 22 oktober. Det skedde även i Tyskland, som ju tagit emot ett stort antal flyktingar från Afghanistan.
Läs mer

I Kabul har det hållits en presskonferens av aktivister och återvändare. Man bad både EU och afghanska regeringen att riva upp överenskommelsen om tvångsutvisningar. Nästan alla som hittills återvänt har återigen lämnat Afghanistan. Det finns redan nu 1,5 miljoner internflyktingar, och det tillkommer nya som lämnar sina hem. Dessutom ska man ta tillbaka flyktingar från angränsande länder. Det finns varken bostäder, mat eller jobb.
Läs mer

tisdag 25 oktober 2016

Läkare i världen står bakom uppropet

Läkare i världen är en organisation som bland annat driver läkarmottagningar för papperslösa.

Föreningen har nu ställt sig bakom detta upprop.

Öppet brev: En investering börjar som en kostnad

Detta är ett av de mail som skickats till politiker från nätverket Vi står inte ut.

Vi arbetar som gode män med ungdomar från Afghanistan. Vi träffar våra ungdomar och deras kompisar och skolkamrater och ser hur oroliga och ledsna alla är nu. Vi skulle framför allt vilja säga några ord med anledning av de intervjuer Morgan Johansson nyligen gjort i ämnet.

Brev till Morgan Johansson från #vistårinteut


Till  Morgan Johansson
Apropå Sveriges återvändandeavtal och en övrigt skamlig asylpolitik
Från Kerstin Wickander, socionom

söndag 23 oktober 2016

Han fick stanna - ger ut en bok

Efter fyra år på flykt kom han till Sverige. Efter fyra år i Sverige ger han ut en bok. Ska inte en sådan ung man ses som en resurs?

Läs intervjun i OmVärlden 20.10.2016

Tal i Tranås

Mitt tal från demonstrationen "Stoppa utvisningarna" i Tranås tidigare idag
Erik Nygårds
"Det här är mitt livs första demonstration. Jag har aldrig tidigare gått i ett demonstrationståg, möjligen har jag gått i ett fackeltåg någon gång i livet, men plakatdemonstration är något helt nytt för mig.

Resan från Skärholmen till Kungsträdgården

Resan från Skärholmen till Kungsträdgården 
105 nyanlända och ensamkommande ungdomar på Skärholmens gymnasium (Sprint 2 Skärholmen) tränar sång, dans och svenska. Uppträdande i Kungsträdgården, Eurovision Village, 12 maj 2016, med låtarna Så som i himlen (Danny Saucedo) och Goliat (Laleh).

Hur kunde vi tappa färdriktningen?

Författare: Per-Åke Andersson, Finspång

Flyktingvänner! Medmänniskor!
Under andra världskriget, när svenska folket i gemen levde under betydligt knappare omständigheter, tog vi emot 70 000 finska barn. Deras föräldrar skickade dem till Sverige för att skydda dem mot krigshotet. Självklart fanns här härbärge. De flesta stannade kvar och blev samhällsnyttiga medborgare som alla vi andra.
Jag frågar mig: Var nånstans tappade vi färdriktningen?

Maila ministrar på FN-dagen!

#vistårinteut uppmanar till ytterligare aktioner:  

Skicka mail till våra ministrar på FN dagen och protestera mot att Sverige bryter mot barnkonventionen och mänskliga rättigheter varje dag i asylprocessen för ensamkommande unga

Massutvisningar får gode män att sluta

Pressmeddelande från Riksföreningen Gode män Vårdnadshavarre, RGMV
RGMVs talespersoner och länsombud tar dagligen emot samtal från många förtvivlade och uppgivna gode män som åtagit sig godmanskapet för att hjälpa ensamkommande underåriga, men som nu i stället tvingas delta i en process som de uppfattar som rättsosäker och inte förenlig med uppdraget och därför väljer att sluta som gode män.

lördag 22 oktober 2016

Flyktinggruppernas riksråd ställer sig bakom uppropet

Idag, den 22 oktober då de stora manifestationerna ägt rum, har FARR, Flyktinggruppernas riksråd, ställt sig bakom detta upprop. Vi hoppas på gott samarbete framöver!

fredag 21 oktober 2016

De sa att för att bli svensk ...

De sa för att bli svensk,
De sa till mig lägg dig kl 22 
de sa till mig man tvättar inte kläder efter klockan 22 
de sa till mig du måste lära dig svenska 
de sa till mig du måste visa respekt
de sa till mig ha tålamod
de sa till mig du kan inte gå ut efter kl 22 
de sa till mig du måste städa
de sa till mig du kan inte fixa dina tänder 
för att du inte har personnummer 
mycket mer sa de till mig
sen sa de till mig att ni måste tillbaka.

Mohamed 16 år


De sa att för att bli svensk ...

De sa för att bli svensk,
De sa till mig lägg dig kl 22 
de sa till mig man tvättar inte kläder efter klockan 22 
de sa till mig du måste lära dig svenska 
de sa till mig du måste visa respekt
de sa till mig ha tålamod
de sa till mig du kan inte gå ut efter kl 22 
de sa till mig du måste städa
de sa till mig du kan inte fixa dina tänder 
för att du inte har personnummer 
mycket mer sa de till mig
sen sa de till mig att ni måste tillbaka.

Mohamed 16 år


Demonstrationerna 22 oktober

Pressmeddelande
Lördag den 22/10 är det demonstrationer på 15 olika orter runt om i Sverige för flyktingar från Afghanistan, mot tvångsavvisningar och åldersuppskrivningar av ensamkommande asylsökande. 

Akademikerförbundet SSR ställer sig bakom uppropet!

Akademikerförbundet SSR organiserar bland annat socionomer. Förundet har nu ställt sig bakom uppropet.

torsdag 20 oktober 2016

Det kom ett brev: Stoppa utvisningarna till Afghanistan!

                                                                          Läs också detta!


Det kom ett brev till uppropet. Med författarens tillstånd publicerar jag det här. 


Hej! 
Vi är en desperat familjehemsfamilj som skrivit detta till alla riksdagsmän, migrationsverket och en förkortad version till lokala tidningen. Två riksdagsmän har svarat på ett vettigt sätt.


Uppropet blev debattartikel på Dagens Samhälle

Dagens Samhälle bad att få lägga ut vårt upprop som en debattartikel, inför demonstrationerna lördag 22 oktober.

Här kan du läsa artikeln!

Här hittar du demonstrationerna!

onsdag 19 oktober 2016

1 000 underskrifter!

Det har inte ens gått en vecka, och uppropet har redan fått 1 000 underskrifter!

tisdag 18 oktober 2016

Läkarförbundets etik- och ansvarsråd har skrivit under

Som nr 666 i listan har ordföranden i Sveriges Läkarförbunds etik- och ansvarsråd skrivit under detta upprop. Detta är vi speciellt glada för!

Här fins info om etik- och ansvarsrådet.

fredag 14 oktober 2016

Seminarium Norrköping 22-23 oktober

Bortom miniminivån - Flyktingpolitiskt seminarium & nationellt rådslag för asylrätt 

Asylgruppen Norrköping och Folkkampanj för Asylrätt bjuder in till två dagar om flyktingpolitik och asylrätt. Vad händer nu när Sverige valt att lägga sig på EU:s miniminivå i flyktingpolitiken?

onsdag 12 oktober 2016

Nytt upprop att skriva på

Detta är ett nytt upprop för de afghanska ungdomarna som nu lever i ovisshet. Ska de få stanna? Ska de utvisas till ett land där de aldrig varit?

Själv var jag övertygad om att just de afghanska pojkarna skulle få stanna. Men så plötsligt gick det upp för mig att det inte alls är säkert. 12 000 pojkar hotas av utvisning när de fyllt 18 år. Hur är det med "mina" musiker?

Några av mina vänner nappade direkt på idén att göra ett upprop. När jag skickade ut den första versionen för att samla ihop ca 20 namn kom det på bara några timmar in 35 namn. Tre dygn senare har det kommit sammanlagt 120 namn. Min brevlåda svämmar över, och jag blev tvungen att tidigarelägga offentliggörandet av uppropet.

Gå till namningsamlingen och skriv under, du med!

Det är bra om man ser variationen av människor, från olika delar av Sverige, från olika yrken.

Gå gärna med i Facebookgruppen.

När jag får tid ska jag skicka ut ett pressmeddelande om detta upprop. Det ska också skickas till de politiska partierna.

Läs pressmeddelanden!

måndag 10 oktober 2016

Uppropet

Illustration gjord av Katarina Liliequist till en artikel om flyktingar i tidskriften AllmänMedicin.

Här är själva uppropet Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar! med bakgrundsmaterial.