tisdag 27 december 2016

Krigare, sexsäljare, narkoman, papperslös eller självmord - en afghanpojkes valmöjligheter

Hoten hänger över pojkarnas huvuden. Ska de få stanna kvar i skolan, i familjen, i hemmet? Eller ska de förpassas till ett asylboende "någonstans i Sverige", därifrån till ett förvar och sedan till Kabul? Om de får avslag på sin asylansökan - vilka alternativ har de?

måndag 26 december 2016

Migrationsverket svarar på frågor

Brevväxling med Migrationsverket på deras Facebooksida.

Brevväxling 1

Fråga Jag skulle vilja veta hur Migrationsverket tänker kring "hellre fria än fälla" när det gäller åldersuppskrivningar. Tänker ni ändra er nuvarande praxis?

torsdag 22 december 2016

Till dig som är riksdagsledamot för Socialdemokraterna

Brev skickat till riksdagens alla socialdemokratiska ledamöter 22.12.2016
Pressrelease

Vi skriver till dig för att uppmärksamma dig på att migrationsverket, med regeringens goda minne, utvisar asylsökande till Afghanistan i strid mot regeringens egna rekommendationer och med motiveringar som inte på något sätt är rättssäkra. Vi ber dig att ta del av nedanstående information och att göra vad du kan för att påverka regeringen att sätta stopp för denna hantering, som strider mot både medmänsklighet och lagar. Sist i brevet finns länkar som fördjupning.

Döda inte Wares Khan!


Pressmeddelande 22.12.2016 + 22.3.2017

Denna text skrevs i december 2016. Wares Khan sitter kvar i förvaret, sedan snart ett år. Nu hotar återigen tvångsutvisning till Afghanistan. Inlaga har lämnats till Europadomstolen och FN. 


Migrationsverket sänder Wares Khan direkt in i döden. 
Det finns ingen anledning att tvivla på hans historia. I ett land som Afghanistan är allt möjligt när det gäller våld, hot och korruption. Migrationsverkets egen säkerhetsrapport talar om att journalister är en särskilt utsatt grupp.

måndag 19 december 2016

Upprop till alla partier: Stoppa utvisningarna av de afghanska ungdomarna!

Brev skickat 18.12.2016 enligt listan längst ner.

Till Stefan Löfvén, Morgan Johansson, Åsa Regnér m.fl.
Allt som oftast gnager det till i hjärttrakten. Vad är det? Ja visst ja – de norska pojkarna i Kabul.
Har du sett filmerna[i]? Blev du lika berörd som jag? Unga pojkar, inte ens 18 fyllda, nyss anlända till ett farligt och främmande land, där de känner absolut ingen. Familjen, i den mån de har någon, befinner sig i ett annat land.
Vilka val tror du att de gör för att överleva? Prostituera sig? Låta sig enrolleras som krigare? Bli tiggare, börja använda droger? Eller ger de upp och tar livet av sig?

lördag 17 december 2016

Korruptionen i Kabul tar återetableringsstöden?

I olika grupper på Facebook får vi nu rapporter från dem som återvänt till Afghanistan. En del återvänder "frivilligt" då de inte ser någon annan råd. Får de det ekonomiska bidrag de är berättigade till?

Värnas asylrätten av utvisningar?

Sista veckan har flyktingpolitiken uppmärksammats kraftigt.

Massmedia blev uppmärksammade på tvångsutvisningarna från Arlanda i måndags. Flera artiklar och radioinslag blev följden. Martin Schibbye och BlankSpot Project inleddde omedelbart ett projekt för en reportagserie om och från Afghanistan.

torsdag 15 december 2016

Deportationen 12 december: Polisen och Migrationsverket motarbetar mänskliga rättigheter

Tretton asylsökande från polisens förvar ute i landet fördes den 9 december till förvaret i Märsta. Natten till tisdagen avgick planet från Arlanda till Kabul. Den 8 december hade den nya säkerhetsrapporten tillkännagivits, och med den möjligheten att söka verkställighetshinder på grund av nya faktorer. Detta gäller alla som fått avslag, även gömda personer.

tisdag 13 december 2016

Läkare i Norge kritiserar åldersbestämningarna

Utvisningarna från Norge tycks vara än värre än från Sverige. Familjer med små barn utvisas, Minderåriga ensamkommande utvisas för att bli internflyktingar i Afghanistan.

måndag 12 december 2016

Vår debattartikel i Dagens ETC

Pressmeddelandet som sändes ut 11.12.2916 via MyNewsdesk har lästs av 2323 personer. Via Facebook har det som ligger på hemsidan spridits till 4966 personer. Det har också publicerats i Norrbottenkuriren.
Uppropet är nu uppe i 5241 undertecknare. Facebookgruppen har vuxit till 880 medlemmar.

Debattartikel i Dagens ETC 12.12.2016:

lördag 10 december 2016

Ställ in planet till Kabul!

Pressmeddelande 11.12.2016

Igår var det den internationella dagen för mänskliga rättigheter. Idag tas de i förvar som i morgon ska deporteras till Afghanistan med chartrat flyg. Hur många som är tonåringar utan kontakter och nätverk i Afghanistan vet vi inte.


onsdag 7 december 2016

Sparar vi 3 miljoner kronor på varje invandrad ungdom?

En 18-åring, född och uppvuxen i Sverige, har kostat sin familj och samhället cirka 3 miljoner kronor. En invandrad 16-åring kostar endast 350 000 kr fram till 18-årsdagen.

söndag 4 december 2016

Morgan Johanssons siffror från Migrationsverket

Morgan Johansson har lagt ut en rad siffror på twitter och facebook. Jag ställde några frågor.