fredag 30 september 2022

Ännu ett hemskt dåd mot kvinnor i Afghanistan

 

En självmordsbombare får hazarers blod att rinna. Okänd konstnär.

Uppdatering 4.10.2022: Enligt FN dödades 53 personer, varav minst 46 flickor och kvinnor.

Med bestörtning läser vi om det senaste dådet mot afghanska kvinnor: En självmordsbombare tog sig kl 7.30 på fredagsmorgonen in i aulan på ett universitet i det hazaradominerade västra Kabul. Där satt flera hundra studenter och kämpade med inträdesprovet till universitetet. En bomb sprängdes - och minst 23 studenter dog, de flesta kvinnliga. Minst lika många till skadades. 

måndag 26 september 2022

Att piskas, arresteras och visas upp i staden är straffet för kvinnor som inte uppfyller talibanernas krav på hijab

Kabul, Augusti 2021. En kvinna ertappades med att ha tagit av sig burkan offentligt och piskstraffades av en talibansoldat. Bilden ur en film från dold kamera av RAWA. Från Wikimedia.*

Talibanerna kontrollerar marknaderna under middags- och kvällsbönen och straffar de butiksägare som inte deltagit i bönestunden

måndag 19 september 2022

Internationell kritik över hur Europa bemöter flyktingar från Afghanistan

 

I en skrivelse, undertecknad av 60 europeiska organisationer, bland annat Stoppa utvisningarna till Afghanistan!, uttrycker man sin oro för det försämrade tillståndet i Afghanistan och hur afghanska asylsökande och flyktingar behandlas i Europa. 

Demonstration mot rasism drog tusentals människor

"Stockholm mot rasism" på Norrmalmstorg 17 september 2022. KarloPhoto.

Att Sverigedemokraterna, tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, vann valet har upprört många. Rasismen har sedan flyktinginvandringen 2015 ökat kraftigt - tyvärr understödd av de flesta partierna. När invandrare beskrivs som "problem" blir det tillåtet att behandla dem som icke önskvärda. Det handlar inte bara om att ett riksdagsparti talar om "återvandringståg". Idag möts invandrare, framför allt mörkhyade, av ren och skär rasism i offentliga sammanhang. 

onsdag 7 september 2022

Statistik från Migrationsverket: Skyddssökande från Afghanistan

Ill. Mattias Elftorp.

Statistikavdelningen på Migrationsverket är alltid hjälpsam. Här kommer aktuella siffror över skyddsökande från Afghanistan som fått beslut efter den 30 november 2021*. Vi ser där att en tredjedel av dem som sökt asyl får avslag. Av dem som fått ny prövning efter tidigare avslag har drygt hälften fått avslag. I båda grupperna finns kvinnor.

måndag 5 september 2022

Bara två partier av åtta anser det fel att utvisa kvinnor och flickor till Afghanistan

 

Elaha tvingades gifta sig med talibansk f.d. hög tjänsteman. Hon la ut en video och berättade. *)

Ska vi dra slutsatsen att Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna alla tycker att det är rätt att utvisa asylsökande kvinnor och flickor till Afghanistan?

fredag 2 september 2022

Talibanernas meritlista under ett år


När talibanerna erövrade Kabul den 15 augusti 2021 tillspillogavs allt det afghanska folket uppnått under tjugo år. De störtade en regering som byggts med blodet från tusentals soldater och miljarder dollar från det internationella samfundet. En het sommareftermiddag, med Kabul bevakat av över 50 000 säkerhetsstyrkor, blev trycket från talibanerna för hårt på den förre presidenten Ashraf Ghani. Trots sina löften om att stå upp och försvara systemet övergav han sitt folk och flydde landet.