måndag 30 maj 2022

Domstolens tolkning av läget i Afghanistan

En sann händelse omkring 2014. Sprängattentat på en grönsaksmarknad i ett hazara-dominerat område.

Detta har hänt efter talibanernas övertagande av Afghanistan 15 augusti 2021

onsdag 11 maj 2022

Migrationsverket tror på talibanernas löfte att skydda hazarerna

En sann händelse från omkring 2014. Talibaner drar ut hazarapojkar ur bussen och skjuter dem.

Sedan talibanerna tog över Afghanistan i augusti 2021 har vi hört deras fina löften om att flickor skulle få gå i skola, att mänskliga rättigheter skulle upprätthållas etc. Vi har också sett hur de svikit det ena löftet efter det andra. De har dragit in på möjligheterna för kvinnor att leva normala liv. Kraftigt försvårat för dem att studera. Det senaste är att alla kvinnor som rör sig utanför hemmet måste bära chador, dvs. en heltäckande klädnad som endast lämnar ansiktet bart. Dessutom ska kvinnorna hålla sig hemma nästan jämt. 

måndag 9 maj 2022

Rahat: "Jag orkar inte mer, det gör fruktansvärt ont så att det inte går att förklara med ord"

Författare: Rahat Hazare Hasani, ensamkommande 2015. Det var andra gången han sökte asyl och nu fick han avslag i domstolen. Han har varit 7 år i Sverige, går i skolan och jobbar som volontär. 

fredag 6 maj 2022

En stöttepelare ryter till: "Ett system i fullständigt haveri!"


Stöttepelarens Marie Hansson skrev dessa förtvivlade rader:

”Nu är måttet rågat för min del. Jag är fly förbannad! Rasande! Att jag som 57-åring ska behöva bli anarkist, motverka systemet och betrakta beslutsfattare och myndigheter som fienden fanns inte i min världsbild innan 2015.

Nätverket Håll ihop Sverige träffade Ygemans statssekreterare


 Kampanjen Håll ihop Sverige, med 165 deltagande organisationer, kräver permanenta uppehållstillstånd för alla Sveriges ensamkommande ungdomar, av alla nationaliteter, som varit här i mer än ett år. Nätverket har länge bett om att få uppvakta migrationsminister Anders Ygeman. Till sist fick man ett möte med Ygemans statssekreterare, Sebastian El Toro.