tisdag 30 juni 2020

Är det en hemlighet att civilsamhället hjälper flyktingar?

Röda tråden, en demonstration för de ensamkommande mars 2017. Här fanns hjälpare från hela Sverige.
Röda tråden, en demonstration för de ensamkommande mars 2017. Här fanns hjälpare från hela Sverige.

I Malmö har ett "hemligt" nätverk avslöjats: "Sydsvenskan kunde i helgen berätta om ett delvis hemligt nätverk som skapat något av ett underjordiskt socialförsäkringssystem för papperslösa i Malmö. Nätverket, som består av en blandning av stora etablerade hjälporganisationer och små ideella föreningar, erbjuder allt från undervisning, ekonomiskt bistånd och bostadsförmedling till terapi och juridisk rådgivning."

måndag 15 juni 2020

Ensamkommande Ali: "​På min studentdag vill jag tacka statsministern"

Ensamkommande Ali Zardadi, nybakad student och undersköterska.
Statsminister Stefan Löfven, Medborgarplatsen 6.9.2015. "Mitt Europa stänger inga gränser." Foto Maja Suslin/TT, från regeringen.se.

Nu i juni tog jag studenten. Och jag vill tacka statsministern för att ha gett mig chansen att gå skolan i Sverige. Hade Sverige inte tagit emot mig 2015 så vet jag aldrig om jag någonsin fick gå ut gymnasiet och ta studenten.

torsdag 4 juni 2020

Feminister, vi ber er: Höj era röster för de utvisningshotade flickorna!

Sara Sediqi, ensamkommande, Zahra Hosseiny, mamma, Ali Zardadi, ensamkommande
Sara Sediqi, ensamkommande, Zahra Hosseiny, mamma, Ali Zardadi, ensamkommande
Upprop till alla feminister!
Många, framförallt feminister, har agerat starkt på Paolo Robertos och hans gelikars kvinnofientliga beteende. Det är jättebra att ni gör det. Och att ni visar tydligt att ingen man får behandla en kvinna på så sätt. Ni bekräftar att ni aldrig accepterar att kvinnor ska behöva utsattas för sådana omänskliga agerande.