måndag 27 augusti 2018

Stöd till flyktingar: En prisad folkrörelse

Matilda Brinck-Larsen, nominerad till "stora" Raoul Wallenberg-priset 2018, flankeras av Ungt kurage-vinnarna Ali Zardadi och Zahra Samadi. 

Idag 27 augusti, på Raoul Wallenbergs dag, delar Raoul Wallenberg Academy ut ungdomspriset Ungt Kurage till fem ungdomar som ”med små resurser gjort medmänsklig skillnad och visat prov på civilkurage och engagemang”. Två av pristagarna är afghanska ungdomar som får priset för sitt engagemang för de ensamkommande.

fredag 24 augusti 2018

Informationsspridning i Afghanistan, lokalt och nationellt


Material att använda vid överklagan eller verkställighetshinder (VUT). Sammanställt augusti 2018 av Lisa Carlgren, Göteborg (organisationsforskare, frivillig familjehemsförälder). I syfte att stötta afghanska ungdomar som fått avslag med hänvisning till att de kan leva i en annan del av landet, samt de som inte längre är muslimer.

Rapport om markkonflikter

Material som kan användas för överklagan eller verkställighetshinder (VUT). Sammanställt augusti 2018 av Lisa Carlgren, Göteborg (organisationsforskare, frivillig familjehemsförälder). I syfte att stötta afghanska ungdomar som fått avslag med hänvisning till att de kan leva i en annan del av landet, samt de som inte längre är muslimer. 

Om det generella (förvärrade) säkerhetsläget i Afghanistan


Material att använda i samband med överklagan och verkställighetshinder. Sammanställt augusti 2018 av Lisa Carlgren, Göteborg (organisationsforskare, frivillig familjehemsförälder). I syfte att stötta afghanska ungdomar som fått avslag med hänvisning till att de kan leva i en annan del av landet, samt de som inte längre är muslimer.

Rapporter om ateism / apostasi

Material som kan användas vid överklagan och verkställighetshinder (VUT). Sammanställt augusti 2018 av Lisa Carlgren, Göteborg (organisationsforskare, frivillig familjehemsförälder) i syfte att stötta afghanska ungdomar som fått avslag med hänvisning till att de kan leva i en annan del av landet, samt de som inte längre är muslimer. 

torsdag 23 augusti 2018

How safe is Afghanistan? Stockholm, Oct 4, 2018


Conference on the security situation in Afghanistan
In 2015, 23,500 asylum seekers of Afghan origin were registered in Sweden as unaccompanied minors. They have waited for years for their asylum verdicts, and most had their applications rejected, based on the Migration Board’s assessment of the security situation in Afghanistan.

måndag 20 augusti 2018

Karin Fridell Anter: ​Vad vet Migrationsverkets ”expert” om de utvisades villkor i Afghanistan?

Kjell-Terje Torvik intervjuas i Afghanistan
Författare: Karin Fridell Anter, ideell god man åt flyktingungdomar och aktiv i nätverket Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar! Först publicerad i UNT debatt 30.7.2018​
Migrationsverkets ”återvändaresambandsman” Terje Torvik tillbringade ett år i Kabul. På ​​Migrationsverkets hemsida berättar han om sina erfarenheter:

måndag 13 augusti 2018

Nu startar vi kampanjen #rättssäkert !


Till alla grupper och personer som vill få till stånd en rättssäker asylprocess

Vi vet att asylprocessen inte är rättssäker och ser dagligen exempel på detta. Men alltför många litar på att Migrationsverket och domstolarna ger de asylsökande en säker och rättvis bedömning.

söndag 12 augusti 2018

Ett brinnande Ghazni - är det dit ungdomarna ska återvända?Ett inlägg av Abbe Hoseini i facebookgruppen Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!
Ghazni har blivit attackerat från fyra håll från Talibanernas sida och kriget har pågått sedan torsdagskvällen. Provinsen styrs av Talibanerna.

torsdag 9 augusti 2018

Heléne Fritzon: Civilsamhället pressas orimligt hårt!

"Regeringen följer frågan" enligt Heléne Fritzon.

Författare: Ingrid Eckerman. Artikeln publicerades först i Dagens Samhälle 9.8.2018.
Heléne Fritzon, migrationsministern, skrev nyligen på Facebook om de ensamkommande ungdomarna och den nya gymnasielagen. Inlägget 2 augusti fick 683 kommentarer. När hon i nästa inlägg 5 augusti förklarade vad hon menade fick hon drygt 1000 kommentarer. 
Den oordning och oreda som den tillfälliga asyllagen och de två gymnasielagarna ställt till med innebär en stor påfrestning på civilsamhället.

onsdag 1 augusti 2018

Till regeringen: Ta ansvar för Sverige!

Åsa Romson och Stefan Löfven presenterar den tillfälliga lagen 25 november 2015

Sverige 31 juli 2018
TILL REGERINGEN
Två domstolar har dömt ut den ”nya gymnasielagen” från 2018. Lagrådet har tidigare dömt ut den lagen liksom den ”gamla gymnasielagen” 2017 och den tillfälliga lagen 2016.