söndag 20 december 2020

Ingrid Eckerman: Jultal 2020

Ingrid Eckerman håller jultal 2020.

​Länk till talet på youtube. 

Det här talet är till alla er ungdomar, barn, vuxna, – som inte har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Till er som finns kvar i Sverige, till er som har deporterats till Afghanistan och andra länder, till er som har flytt vidare ut i Europa.

Jag heter Ingrid Eckerman, och det här är mitt jultal 2020.

Det var jag som grundade facebookgruppen och uppropet Stoppa utvisningarna till Afghanistan! för fyra år sedan. Nu har vi blivit många som är jobbar här. Vi startade också föreningen Stöttepelaren för tre år sedan, som samlar in pengar till papperslösa ensamkommande.

Jag tänker på hur ni har det den här julen. Med corona, osäkerhet för framtiden, väntan på att få börja era liv och rädsla för att förlora livet …

Det är nu den allra mörkaste tiden på året, midvinter. Detta har firats många tusen år. I Afghanistan och Iran heter det Shab-e-Yalda, förlåtelsens natt. I Sverige heter det jul.

För 2000 år sedan föddes Jesus (Isa). Den kristna kyrkan växte fram långt efter hans död. Då hade man glömt bort hans födelsedag. Därför bestämde man att den skulle firas just vid den här tiden.

Jag är inte religiös, men jag har fått en kristen uppfostran.

Bibeln har två böcker: det gamla testamentet och det nya testamentet. Det gamla testamentet handlar om judarnas historia före Jesu födelse. Det nya testamentet handlar om Jesus.

Islam bygger på judendom och kristendom, och bibeln är en av islams heliga böcker. Men Jesus i islam är en profet, inte Guds son som i kristendomen.

I gamla testamentet står det bland annat ”När en främling bor hos er i ert land, skall ni inte förtrycka honom. Främlingen som bor ibland er skall räknas som infödd hos er. Du skall älska honom som dig själv.” Det återkommer på många ställen.

Jesus var själv flykting när han var liten. Hans mamma Maria (Maryam) och pappa Josef fick ta med honom till Egypten för att inte Herodes skulle döda honom.

När han var vuxen och profet sade han att de som gjort rätt skulle få Guds välsignelse: ”För jag var hungrig och ni gav mig att äta. Jag var törstig och ni gav mig att dricka. Jag var främling och ni tog emot mig.” Han sa också ”Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.”

Mitt Sverige bygger på kristna värderingar. De är väldigt djupt planterade i mig. Därför blir jag förtvivlad när mitt land verkar strunta i dem.

Jag vill så gärna önska er alla en god jul. Men jag vet att för många av er blir det inte en god jul. Ni kämpar varje dag för att överleva, och har inte kraft och resurser att fira något.

Glöm bara inte att vi är många som tänker på er!

Media äger rätt att återge texten med angivande av författare (Ingrid Eckerman) och källa. 


Pressmeddelandet 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar