måndag 30 september 2019

Ny massdeportation till Afghanistan 1 oktober

Tisdag 1 oktober är det dags för nästa stora deportation av ungdomar till Afghanistan. I samband med riksdagens öppnande 10 september och massdeportationen samma dag ägde en rad manifestationer rum i Sverige. 

Aktivitetsveckan mot utvisningarna 7-12 september


Riksdagen öppnade återigen efter sommaren tisdag 10 september. I samband med detta ägde en rad manifestationer rum i Sverige, under samlingsnamnet Afghanska liv räknas. En lång rad organisationer hade ställt sig bakom aktionerna (se längst ner). 

Emrika: Barnfamiljerna i mellanlägets land

Tisdag 1 oktober planeras en ny stor deportation av unga ensamkommande till Afghanistan. Den 17 oktober får journalisten Najwa Alimi pris från Forum för levande historia för sitt arbete med att lyfta fram situationen för kvinnorna i Afghanistan. 

lördag 28 september 2019

En deporterads berättelse om hur det går till i praktiken

Teckning av Vahedeh Aida Ghardagian.
En av dem som utvisades när riksdagen öppnade var 22-årige Mujtaba. Hans berättelse ger en inblick i vad gränspolisen menar med ”humant och medmänskligt”. På tisdag, 1 oktober, planeras en ny grupputvisning till Afghanistan, som enligt samstämmiga internationella källor är världens farligaste land.

måndag 23 september 2019

Sveriges civilsamhälle vädjar: Utvisa inga barnfamiljer till Afghanistan!

Boken Tusen barn, tusen drömmar kommer att nå alla riksdagsledamöter.

Den 22 september 2019
Till Sveriges riksdag och regering
Sveriges civilsamhälle vädjar: Utvisa inga barnfamiljer till Afghanistan!
Det är fem år sedan som vi ombads att öppna våra hjärtan och det var år 2015 som vi fick veta att Europa inte bygger murar. Idag står vi, en del av Sveriges civilsamhälle, tillsammans med våra vänner, barnfamiljerna från Afghanistan, och ber er, Sveriges beslutsfattare, att lyssna till våra hjärtan.

måndag 9 september 2019

Massdeportation till Afghanistan när Riksdagen öppnar


Trettio (30) polisbilar, helikopter och hundpatruller ryckte häromdagen ut i norra Storstockholm. De skulle leta efter en brottsling som krossat en fönsterruta - ett brott som kan medföra böter. De fångade dessutom 5-6 andra som inte gjort något brottsligt. Det är nämligen inte ett brott för f.d. asylsökande att uppehålla sig i Sverige. 

fredag 6 september 2019

Till riksdagen: Massdeportering på Ashura, islams heliga dag


Detta brev skickas till riksdagsledamöter. Veckan 7-12 september kommer aktioner äga rum på olika håll i Sverige. Läs mer!
Till ledamöterna av Sveriges riksdag
Den 10 september ska du delta i riksdagens högtidliga öppnande. Denna dag är Ashura, en av islams allra heligaste dagar, och den internationella dagen för förebyggande av självmord.

torsdag 5 september 2019

Aktioner mot utvisningarna till Afghanistan 7-12 september

Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

AFGHANSKA LIV RÄKNAS
Tillsammans mot utvisningarna till Afghanistan!
7- 12 september - samma vecka som riksmötets öppnade - hålls en rad protestevenemang över hela landet, under samordning av det nationella nätverket NU ÄR DET NOG!