tisdag 28 februari 2017

Barnombudsmannen svarar på frågor

Brevväxling med Barnombudsmannen.

Hej, Barnombudsmannen!

Nedanstående svar skickades till en annan medlem i arbetsgruppen för uppropet Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar, Karin Fridell Anter, som reaktion på det material hon skickade in inför ert möte den 15 februari. 

Sveriges bidrag till flyktingsituationen

BÖRJA MED ATT SE FILMEN av Abdullah Ahmad: "En flyktings hemska dröm och hur han lever i Sverige"
"Det handlar om en flyktings hemska dröm, och visar han hur han mår och försöker kämpa och träna. Filmen visar att flyktingar mår dåligt med migrationsverkets regler." 

måndag 27 februari 2017

En student i Afghanistan: "Jag vet inte ens om jag lever i morgon"

"Lashkar e Jangvi attackerade fattiga Hazara frukt säljare när de var på väg att hämta frukt från centrum av staden. I olika attack på frukt säljaren 40+ är mördad."
På resa i Indien träffar jag av en slump en ung student från Afghanistan. Han har fått ett stipendium på ett par veckor.  Jag kan inte motstå impulsen att be honom berätta. Intervjun sker på enkel engelska.

lördag 25 februari 2017

"I Sverige får jag i alla fall en riktig begravning"

Pressmeddelande, även till alla riksdagspolitiker.
"Jag har gjort allt. Jag har gått i skolan, pluggat, praktiserat och blivit erbjuden olika arbeten. Jag kan snickra, städa, och baka maränger, surdegsbröd, semlor, allt. Men jag har inte kunnat arbeta, för Migrationsverket har sagt nej.

torsdag 23 februari 2017

En socialdemokrat som känner sig trygg med flyktingpolitiken

Det kom ett brev med anledning av de pressmeddelanden som nyligen gått ut bl.a. till riksdagsmännen. Det ledde till nedanstående brevväxling.
- Fatheme, ensamkommande: Vi var stolta över Sverige

Fatemeh, ensamkommande: "Vi var stolta över Sverige"

Ibland tänker jag på livet, inte minst det här livet som tillhör mig utan att jag tänker mest på andras liv som alltid lider av svårigheter. Visserligen svårigheter orsakar flykt och man blir tvungen att flytta mot sin vilja. I så fall förstår man att ingen gillar att vara en flykting på grund av sin vilja.

onsdag 22 februari 2017

Ensamkommandes psykiska ohälsa: "Vi måste fokusera på orsakerna"

Författare: Henrik Lindahl, pensionär och god man för ensamkommande flyktingbarn

Vi måste fokusera på orsakerna till att barnen mår så dåligt. Rädda barnen och alla de remissinstanser som i samband med förändrad lagstiftning varnade för denna utveckling måste nu agera samfällt utifrån att de har ett moraliskt och etiskt ansvar att följa upp regeringens felbedömning. 

fredag 10 februari 2017

Till dig som är socialdemokrat

Detta brev planeras att skickas till alla (s)-politiker inför Socialdemokraternas partikongress 8-12 april i Göteborg, kanske även till dem i kommuner och landsting.

Vi kommer att be alla 6 600 som skrivit under uppropet Stoppa utvisningar av afghanska ungdomar! om hjälp. Du som vill hjälpa till: Använd kontaktformuläret på uppropssidan så får vi din e-adress. Är du på Facebook kan du skicka meddelande till Karin Fridell Anter. 

Tala om vilken kommun/del av kommun du tar ansvar för. Du kommer då att få ett e-brev med bifogad pdf-fil att vidarebefordra till "dina" politiker. 
  

onsdag 8 februari 2017

Ser vi början på en självmordsepidemi?

Pressmeddelande 8.2.2017


Komplettering kl 14.10: Ytterligare ett självmord, i Karlstad, rapporteras. 


Idag rapporteras om ytterligare ett självmord bland de afghanska ungdomarna - en pojke i Uddevallatrakten. Det tredje på en vecka.

söndag 5 februari 2017

Läget 5 februari 2017

Här listas några aktuella nyheter.

Ytterligare en ensamkommande som inte stod ut

Det kom ett inlägg i vår öppna facebookgrupp.​


روحت شاد جواد، چرا رفتی از پیش ماه😭😭
Min kompis lev i fred!!!
Jawad Nezami ensamkomande pojke har begått självmord i Trollhättan natten till söndag 5/2/2017
Han kom till Sverige hösten 2015 från Afghanistan och bodde på ett stödboende för ensamkomande barn i Trollhättan.

Myndigheter svarar på frågor

Med anledning av att Migrationsverket erkänt att det föreligger stora brister i asylutredningarn har jag ställt följande frågor.