torsdag 6 april 2017

Moratorium nu, sedan amnesti!

"Ropen skalla: Amnesti åt alla!" 


Nätverket #Vi står inte ut kräver amnesti för ensamkommande barn och unga som varit mer än ett år i Sverige. Termen "amnesti" (nåd) användes i kampanjen Flyktingamnesti 2005 för papperslösa.

Uppropet Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar! har ställt sig bakom kravet på amnesti. De allra flesta av oss som skrivit under uppropet anser att inga utvisningar till Afghanistan över huvud taget ska få äga rum.

Våra protester började i oktober 2016 när vi insåg vad följderna av den nya lagstiftningen och Migrationsverkets ändrade praxis skulle bli. Nu har mångas överklagandeprocesser avslutats, och ett ökande antal ungdomar får besked om att snarast lämna landet. Det gör att något måste ske NU.

I det läget har några av oss krävt ett moratorium för utvisningarna av alla som accepterats som barn vid ankomsten. Moratorium är ett fördröjande eller undantag av verkställighet tills ett krav har uppfyllts eller ett tillstånd har upphört (Wikipedia). Ett moratorium kräver inte utredningar i långbänk; det kan genomföras omedelbart.

Ett moratorium för utvisningar till Afghanistan ger regering, riksdag och Migrationsverket möjlighet att tänka efter. Ska säkerhetsläget i Afghanistan omprövas? Ska lagstiftningen ändras? Ska de som registrerats som ensamkommande barn få permanent uppehållstillstånd? Ska Migrationsverket ändra sin praxis?

Det ger även ungdomarna ett andrum. De slipper känna utvisningshotets yxa över sina nackar, de kan ta ett nytt andetag och fortsätta framåt ytterligare någon tid.

Moratorium nu, amnesti sedan!


Ingrid Eckerman, initiativtagare till uppropet Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!
(Som kommer att vara närvarande i Göteborg under den socialdemokratiska kongressen.)

Pressmeddelandet 6 kommentarer:

 1. Stöder uppropet helhjärtat! Men - måste inte även beslutet att dessa vänner på 18 årsdagen blir av med boendet, dagersättningen m.m. även omnämnas i uppropet? Utan boende, matpengar m.m. blir läget förfärligt för denna grupp. Vi är redan överhopade med förfrågningar om boende, ek.stöd m.m. - behoven är oändliga. Migrationsverket måste fortsatt ta ansvar för dessa basala behov!

  SvaraRadera
 2. Detta borde gälla alla som kommit som ensamkommande, inte bara de från Afghanistan. Kommer man ensam beror det på förfärliga omständigheter, vilket borde tas större hänsyn till.

  Ingrid

  SvaraRadera
 3. Hej alla! Just det här uppropet handlar bara om ensamkommande ungdomar från Afghanistan som råkar vara en stor grupp. #Vi står inte ut jobbar för alla ensamkommande.

  Det akuta är att stoppa utvisningarna. Om man genomför ett moratorium så borde kostnaderna ligga kvar på Migrationsverket.

  SvaraRadera
 4. Har man inte asylskäl vilket de flesta inte har är det bara att packa. Vi får alla ta konsekvenser av våra beslut i livet, och i dessa fall levde de flesta inte under dödshot i Iran eller Afghanistan.

  Vidare har de brutit mot utlänningslagar i flera europeiska länder genom att passera dess gränser utan visum.

  Det finns militärtjänst att göra och minfält att röja.

  Hellre skicka ut nägra tusen än ta hit deras familjer.

  De är vuxna nu. Trevlig resa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej du okände! Lägg gärna ut ditt namn och stå för dina åsikter. Du skriver snyggt och sakligt. Men vi ser väldigt olika på saken.

   Vad asylskäl är är en tolkningsfråga. Förföljelse på grund av etnicitet kan vara asylskäl. Hur säkerhetsläget i Afghanistan bedöms är också en tolkningsfråga.

   Dödshot: De som bodde i Iran blir rekryterade till syriska armén där de ställs längst fram som kanonmat. Om man inte vill så riskerar man att bli dödad av rekryterarna. De som bodde i Afghanistan har ofta råkat i klammeri med talibanerna, och då hotas man med döden. Även detta är en tolkningsfråga där enskilda handläggare på migrationsverket tolkar olika.

   Kanske du också skulle bryta mot utlänningslagar om det gällde ditt liv?

   Det finns andra argument också för att de ska få stanna, men dem hittar du i andra artiklar.

   Radera