söndag 22 augusti 2021

Ingrid Eckerman: Vi enas med er i oron för folket i Afghanistan

 

Foto: Yahya Aliyar

Demonstrationen för Afghanistan på Mynttorget i Stockholm den 21 augusti 2021 drog uppemot tusen personer. De flesta var afghaner, men det fanns också många iranier och svenskar där. En av talarna var Ingrid Eckerman, grundare av nätverket Stoppa utvisningarna till Afghanistan! Facebookgruppen har nu 24 000 medlemmar och växer fortfarande. Här är hennes tal.

Kära ungdomar – eller unga vuxna, som ni nu är!

Jag blev så glad när jag fick samtalet: Mormor, kan du tala på Mynttorget?

Jag har inga biologiska barnbarn – men nu är det så många som kallar mig för mormor.

Det är fyra år sedan vi stod här senast. Det känns väldigt fint att vi är tillsammans. Men ska vi vara ärliga så skulle vi hellre velat se att vi inte behövde träffas i demonstrationer igen. Vi skulle vilja träffas på på studentfesten, på bröllopet, på julaftonen, på fiket, på fotbollsmatchen, vid konserten, i vardagen … Bara njuta av vi finns och är vänner.

Nu har ni varit här i Sverige i 4, 5, 6 eller kanske 7 år. Ni har var och en er egen historia. Ni kommer från Afghanistan, Iran, Pakistan. En del kommer från byar uppe i bergen, andra från storstäder. En del hade gått tio år i skolan, andra kanske inte ens i koranskolan. Ni är balucher, tadjiker, uzbeker, hazarer, pashtuner eller något annat. Ni har i era hemländer upplevt våld, trakasserier, förföljelser, hot, utsatthet på olika grunder. Era historier har sällan accepterats av Migrationsverket. Men idag har ni alla asylskäl. Det räcker med att ni varit i Sverige för att ni ska vara Islamska emiratets fiender.

Idag står vi här inte för er skull, utan för folket i Afghanistan.

En del av er har era egna familjer eller vänner i Afghanistan, och oron för dem är stor. Andra är oroliga för sina familjer i Pakistan och Iran, där situationen också riskerar att försämras. Alla är oroliga för det afghanska folket – framför allt för flickorna och kvinnorna. Vi svenskar enas med er i den oron.

Vi tänker också på dem som arbetat för oss i Afghanistan, på ambassaden och som tolkar. Svenska staten hade ingen plan för att hämta hit dem och deras familjer, trots att vi alla vetat i flera månader att talibanerna skulle ta över landet.

Jag arbetar nu med en tjock bok som kommer ut i oktober. Den heter Den onödiga flyktingkrisen – rättssäkerheten, civilsamhället och flyktingarna 2015 – 2021. Där skriver vi om de dåliga lagar som skapats sedan ni kom hit och om hur de drabbat er. Vi skriver om alla de fel som Migrationsverket och domstolarna gjort. Men vi berättar också om allt som vanliga svenskar har gjort för att hjälpa och stödja er.

När den här boken kommer ut är det ingen som kan säga ”jag visste inte” om hur ni har behandlats av den svenska staten.

Tidningen Ordfront är en lättversion av boken. Ni kan köpa den av mig.

Idag kräver vi att alla med afghanskt medborgarskap ska få skyddsskäl och uppehållstillstånd. Vi vill att Migrationsverket följer lagen och behandlar alla ärenden skyndsamt – inte bryter mot lagen genom att lägga dem i en hög till någon gång i framtiden när de tror att det blivit fred och ofarligt i Afghanistan.

Jag ber er också tänka på alla dem i Sverige som fortfarande behöver vårt stöd. Skänk en slant till StöttepelarenSwish 123 583 19 04. Bankgiro 5228-2381.

Media äger rätt att återge texten med angivande av författare och källa. 

Beställ Ordfront och den kommande boken Den onödiga flyktingkrisen
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar