fredag 27 augusti 2021

Raoul Wallenbergpriset 2021 till förintelseöverlevare

 

Tobias Rawet fick Raoul Wallenbergs pris 2021.

Raoul Wallenbergpriset är det finaste pris en människorättskämpe kan få. Det "ger en möjlighet att lyfta fram det viktigaste arvet efter Raoul Wallenberg: Att var och en har ett ansvar för att bekämpa främlingsfientlighet, antisemitism och annan intolerans."

I år gick priset till Tobias Rawet, en överlevare från förintelselägren som i 24 år har rest runt i bland annat skolor och informerat om hur samhället kan utvecklas om man inte motarbetar vissa krafter. Det är viktigt att ta till vara den resurs som självupplevda erfarenheter av förintelsen ännu utgör i arbetet mot rasism och antisemitism. 

Förintelsen är en viktig del av historien som måste hållas levande. Men det som händer idag är vår historia i morgon. Flyktingfientligheten sprider sig, gränser flyttas för vad som är acceptabelt. Vi behöver använda kunskaperna från igår för att påverka vad som händer idag. "Utan en tjänstvillig och väldisciplinerad byråkrati hade förintelsen inte varit möjlig. Det var inte heller utvisningarna av de asylsökande ungdomarna i Sverige!" säger Jan Stattin i boken Den onödiga flyktingkrisen.

År 2019 skötte statsminister Stefan Löfven prisutdelningen. Han höll ett mycket fint tal där han talade om delaktighet, civilkurage, mod och medmänsklighet - något som gäller många flyktingaktivister. Talet kunde tolkas som riktat just till dem som "på olika sätt visat civilkurage och stått upp emot den omänskliga flyktinglagstiftningen sedan 2015".

Karin Fridell Anter nominerades till priset 2021. Hon är ordförande för Stöttepelaren - stödförening för ensamkommande barn och ungdomar, aktiv i Stoppa utvisningarna till Afghanistan!, redaktör för bokprojektet Den onödiga flyktingkrisen, f.d. god man och fortfarande "mormor" för ett antal ensamkommande ungdomar från 2015. Karin berättar själv om vad som driver henne.

Under de senaste åren har många flyktingaktivister varit nominerade till Raoul Wallenbergpriset. År 2016 gick det fina priset till Tina Morad, Refugees Welcome.  

Omid Mahmoudi, Ensamkommandes förbund, nominerades både 2016 och 2020. År blev han Årets changemaker. År 2018 nominerades Matilda Brinck-Larsen, grundare av Agape i Göteborg. År 2019 var det Kinna Skoglund och Sara Edvardsson Ehrnborg, två av grundarna till #Vi står inte ut men slutar aldrig kämpa. 

Många av de ensamkommande afghanska ungdomarna från 2015 har fått Raoul Wallenbergsutmärkelsen Ungt kurage. År 2017 gick det till Ahmad Rahimi men också till Albin Blomster, 14 år, som ordnat ett boende för de ensamkommande. År 2018 gick det till Ali Zardadi. År 2019 fick Muhammad J. Muhammadi utmärkelsen. År 2020 gick den till Samiaullah Amiri och Abdolah Hoseini,  

Fina utmärkelser har under åren gått till dem som hjälpt och stött flyktingar. År 2018 gjordes en sammanställning

På senare år har det inte varit lika tydligt att asylrättsrörelsen fortfarande är aktiv och att det fortfarande är kanske 100 000 människor som engagerar sig i flyktingarna. De senaste veckornas händelser i Afghanistan har ökat behovet av stöd för de utvisade likaväl som för dem som fortfarande finns i Sverige, med eller utan uppehållstillstånd. I artikeln Vi övergav aldrig de unga afghanerna beskrivs nuläget. 

I facebookgruppen Stoppa utvisningarna till Afghanistan! med 24 000 medlemmar, varav 7 000 mellan 18 och 25 år, tröstar medlemmarna varandra, samtidigt som de delar med sig av kunskaper. På messenger kommer nödropen, från Afghanistan, Iran, Pakistan och Sverige. Stöttepelaren - stödförening för ensamkommande barn och ungdomar bistår med matpengar till våra papperslösa - men pengarna räcker långt ifrån till.  

I den kommande boken Den onödiga flyktingkrisen - rättssäkerheten, civilsamhället och flyktingarna 2015-2021 beskriver redaktionen sin oro för den kommande utvecklingen i vårt land. Det som händer idag påminner alltför mycket om det som hände i 30-talets Tyskland. Vi hoppas att Raoul Wallenberg Academy vill ta emot ett exemplar av boken för att reflektera över sitt framtida arbete. 

Författare: Ingrid Eckerman.

Stöd Stöttepelaren: Swish 123 583 19 04, Bankgiro 5228-2381, Bankkonto SEB 5368 11 065 76 för
stående överföringar.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar