onsdag 26 december 2018

​Barn och unga i migration 4: Barn ska inte leva i ovisshet om sin framtid


Barn måste uppleva trygghet och inte leva med ovisshet om i vilket land de ska få bo.

Under det nya året kommer alla barn att bli ett år äldre. De flesta ser med tillförsikt fram emot sin framtid – men för en del är det tvärtom. Ovissheten blir ännu större, och tanken på framtiden skrämmer.
Idag får ensamkommande barn avslag med besked om vilket datum de ska lämna landet. Ofta saknas i praktiken ett ordnat mottagande, trots att det åligger Migrationsverket att visa att sådant finns.
I andra fall ger man tillfälliga uppehållstillstånd då Migrationsverket anser att de kommer att kunna utvisas senare till ett barnhem eller någon släkting, alternativt att de ska utvisas då de fyller 18.
Om Migrationsverket i beslutet undviker att skriva något om ”fördröjd verkställighet” kommer barnet troligen inte att omfattas av den gamla gymnasielagen. Barnet ska då lämna landet när det fyller 18 år.
Här är några exempel på Migrationsverkets beslut [1]):
- En 14-åring har fått utvisningsbeslut då man antar att han har socialt nätverk i Afghanistan därför att man anser att han inte efterforskat sin familj tillräckligt mycket.
- I ett annat fall anser man att kontakten bara är "tillfälligt bruten".
- En 14-åring utvisas trots att ha saknar nätverk.
- En 13-åring skulle utvisas till Afghanistan. Enligt Migrationsverket hade han en farbror som kunde ta emot honom. Problemet var att han varit död i 20 år.
- En storebror eller farbror som blivit 18 år räknas som "nätverk" som kan erbjuda "ordnat mottagande" när han utvisas tillsammans med en 7-, 12- eller 14-åring. Detta trots att Migrationsverket inte kan vara okunnig om svårigheterna för 18-åringar att klara sig på egen hand i Afghanistan.
- Barn drabbas av föräldrarnas handlingar. En pappa gifte sig för att komma till Sverige och tog med sig sin 9-årige son. Utredningen drog ut på tiden. Sonen är nu 20 och ska utvisas pga. faderns "skenäktenskap".
Nätverket Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar! har 21 000 medlemmar. Vi anser att den tillfälliga begränsningslagen måste bort, och att utvisningar av barn och unga till länder i krig och konflikt måste stoppas.
Varför måste tillfälliga lagen bort? Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar 30.11.2018
#barnungaimigrationInga kommentarer:

Skicka en kommentar