fredag 12 juli 2019

Junselefamiljerna: "Barnkonventionen omfattar alla barn"


Pressmeddelande från Liv utan gränser
Två år efter att Ung i Sverige samlade ensamkommande afghanska ungdomar i en protest mot utvisningarna till Afghanistan sätter sig nu barnfamiljsnätverket Liv utan gränser på Norra Bantorget för en två veckor lång sittstrejk i samma syfte: att visa politiker och allmänhet att det inte går att utvisa människor till Afghanistan.

Liv utan gränser är ett nätverk av asylsökande barnfamiljer från Afghanistan. Många kom till Sverige 2015 men har fortfarande inte fått beslut och lever fortfarande i ovisshet och osäkerhet. Liv utan gränser protesterar mot utvisningar av familjer, barn och kvinnor till Afghanistan – där respekten för barn och kvinnors rättigheter är minst sagt bristfällig. Flera av barnen som ska utvisas är födda i Sverige.
I fredags dog 14 personer och närmare 200 skadades av en bilbomb i provinsen Ghazni. 60 av dessa var barn som var i skolan när bomben detonerade. Talibanerna tog på sig dådet.
- Ibland är mina föräldrar ledsna. De pratar om avslag och att vi inte får stanna i Sverig. Om vad vi ska göra och vart vi ska gå? Många av mina vänner får stanna. De behöver inte gå från Sverige. Jag förstår inte varför vi ska göra det. Jag hör mina föräldrar prata om Afghanistan, taliban och krig. Jag vill inte dit. Jag vill vara här med mina vänner, säger elvaårige Asif som strejkar tillsammans med sin familj.
Afghanistan har ersatt Syrien som det minst fredliga landet i världen, enligt Global Peace Index 2019. Samtidigt har den svenska regeringen förnyat det samarbetsavtal med Afghanistans regering som innebär att Sverige har rätt att tvångsutvisa afghanska medborgare till Afghanistan, mot att landet erhåller ett villkorat bistånd.
Liv utan gränser kräver:
  • att tolkningen av Barnkonventionen i Sverige omfattar även afghanska barn
  • att politikerna hittar en lösning så att alla barnfamiljer från Afghanistan får stanna
  • att Sverige slutar utvisa kvinnor som utsatts för hedersbrott
Liv utan gränser välkomnar stöd från privatpersoner såväl som ideella organisationer under sittstrejken. Förutom sådant som filtar, sovsäckar, liggunderlag, frukt, bröd mm behövs pengar och åter pengar till mat, SL-kort mm. Swisha till Refugees Welcome Stockholm 123 280 00 01.
Tid: 9-19 juli, kl 10-23. Plats: Norra Bantorget
Kontaktpersoner:
Sara Jafari 073 904 54 21
Benjami Fayzi 073 395 31 82m  benjaminfayzi10@gmail.com 
Liv utan gränser på facebook
Bilden kan innehålla: 5 personer, personer som ler, personer som sitter och barn
Det här är Mahdieh, Mahdi, Zadef och Asif. Deras sommarlov är inte som deras klasskompisars. De reser inte utomlands och leker på en strand. De hälsar inte på sina morföräldrar i sommarstugan eller åker till sjön och badar och äter glass varje dag. De här barnen reser från norra Sverige till Stockholm för att demonstrera mot sitt utvisningsbeslut till ett av världens farligaste länder.
De flesta familjer kommer från Junsele i Västernorrland. De är inte särskilt väl förberedda, men en del har med sig med filtar och varma kläder till i första hand barnen. Några har mat med sig, andra inte. En familj är från gruvsamhället Norberg i Bergslagen där en by utanför numera bebos bara av flyktingar. Fler väntas anlända inom de närmaste dagarna. Sovplatser har ordnats i en moské och en annan lokal. 

#livutangränser 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar