onsdag 6 mars 2019

​Migrationsverket: Ett allseende öga som vet mer om oss än vi själva vetFörfattare: Karin Fridell Anter
”Om en person är konvertit eller ej ligger i betraktarens öga”, menar Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer i en intervju i tidningen Dagen.

Beijer menar att en människas religiösa övertygelse kan fastslås av en myndighet och därmed bli sann, alldeles oavsett vilken övertygelse personen själv upplever sig ha. Livsåskådningen och tron ligger inte hos personen utan definieras av dem som betraktar och utvärderar hen.
Motsvarande resonemang används för ålder: Den person som har färdigvuxna knäleder eller utvuxna tänder är minst 18 år gammal. När det gäller asylsökande anses Migrationsverkets bedömning som sann, alldeles oavsett när personen lämnade sin mammas livmoder. En persons ålder ligger i betraktarens – alltså Migrationsverkets – öga.
Även en persons sexuella läggning ligger i betraktarens öga och kan fastslås av Migrationsverket. Om personen själv känner något annat så har hen fel. Migrationsverket vet vem du älskar och åtrår.
Den som tror sig ha blivit torterad eller våldtagen har bara drömt – Migrationsverket vet. Den som har förlorat sina anhöriga har fel – Migrationsverket vet att de lever. Den som har rymt från sin elaka man har misstagit sig – Migrationsverket vet att han är snäll.
Så praktiskt med ett allseende öga som vet mer om oss än vi själva vet! Som kan avslöja våra gömda tankar och känslor och kan rätta oss när vi har fel bild av oss själva. I Karin Boyes roman Kallocain får misstänkt ”feltänkande” ett ämne som får dem att tala sanning. Migrationsverket kan se in i människors hjärtan även utan sanningsserum.
Eller kanske inte. Kanske är det i stället så att de asylsökande inte har några hjärtan att se in i. De har ingen livsåskådning, ingen ålder, ingen sexuell läggning, inga minnen. Inga personliga egenskaper eller sanningar att avslöja, inga kroppsliga erfarenheter. Vem och vad de är ligger i betraktarens öga. Är de ens människor?
LÄS MER 
Migrationsverkets bedömning av konvertiters skyddsskäl Skriftlig fråga 2018/19:17 av Christina Höj Larsen (V)   
Om utvisning av kristna konvertiter  Motion till riksdagen 2017/18:1376 av Lars Eriksson (S)

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar