torsdag 9 december 2021

Manifesterande Malåbor visar vägenAvskrift ur Norran 22.11.2021

Lördag efter lördag har människor samlats på torget i Malå för att visa vad de tycker. De svarta paraplyerna är en symbol för alla som dödats eller skadats vid olika attentat i Afghanistan. Foto: Håkan Stråge

Manifestationerna i Malå för att utvisningshotade afghaner ska få stanna i Sverige har nu pågått i ett halvår. Ändå visar de inga tecken på att mattas av. Tvärtom var det rekordmånga som slöt upp i helgen och de har också sett till att Malå blivit en inspirationskälla för andra orter. I lördags samlades 33 personer på torget i Malå för att manifestera för afghanska flyktingars rätt att få stanna i Sverige. Manifestationen har ägt rum varje lördag i sex månaders tid och lagom till jubileet blev det den största uppslutningen hittills. Tidigare har mellan 10 och 31 personer deltagit i mötena. – Helt fantastiskt. Vi känner att vi har medvind, säger Håkan Stråge, en av initiativtagarna. Det som händer i Malå är en del av en riksomfattande rörelse, där människor samlas på olika platser i Sverige för att visa sitt stöd för flyktingarna och kräva permanenta uppehållstillstånd. Samtidigt är engagemanget i Malå något som sticker ut. Håkan Stråge berättar att han får en hel del samtal från andra som vill veta hur de gör för att vara så ihärdiga och sätta ett sådant avtryck: – Till exempel ville de ha tips och råd från oss i Umeå. Det känns roligt, även om det är svårt att jämföra Malå och Umeå. Vad är då förklaringen? Ja, Håkan Stråge konstaterar att det började med engagemanget för utvisningshotade Wahid Sharafi, som bor i Malå, och att det sedan vävdes ihop med uppslutningen kring Ali Dawran Nabi Zada från Bastuträsk och grannkommunen Norsjö. – Vi var ett antal personer som kände Wahid väl och som dessutom kände varandra. Det blev så att vi bildade en grupp och på den vägen är det, säger han. I samband med lördagens demonstration överlämnade gruppen ”Den onödiga flyktingkrisen” till biblioteket i Malå, en bok med berättelser om den svenska asylhanteringen, flyktingarnas situation och civilsamhällets engagemang. För även om utvisningarna till Afghanistan tills vidare har stoppats efter talibanernas maktövertagande är de engagerade Malåborna fast beslutna att fortsätta sin kamp. – Nu är frågan vad som ska hända med ungdomarna. De lever som i limbo, får ingen ersättning och får inte jobba. Men jag tror nog att det kommer att hända saker framöver, säger Håkan Stråge. Ni har nu manifesterat i ett halvår, hur länge tänker ni hålla på? – Vi börjar väl med ett halvår till. Nej, vi har inga planer på att sluta. Dessutom är det ganska trevligt att träffas, även om vi gör det av en sorglig anledning.1 kommentar:

  1. Det är otroligt viktigt att vi alla ställer upp och manifesterar mot dagliga brott mot stark lagstiftning, riktlinjer och regler samt den otroligt anmärkningsvärda avsaknaden av rättssäkerhet i hanteringen av ärenden hos Migrationsverket och Migrationsdomstolarna. Det är hög tid att ansvariga politiker drar upp sina huvuden ur sanden och öppnar sina ögon samt omgående sätter stopp för denna vidriga rättsröta i vårt land som påstår sig vara rättssäkert.

    SvaraRadera