fredag 4 juni 2021

Karin till Morgan: Visa anständig respekt för flyktingar!

 

Karin Fridell Anter och Morgan Johansson

Till justitieminister Morgan Johansson

De 65 afghanerna i Migrationsverkets förvar är inte ”grova brottslingar”

I Expressen 27 maj kräver du, Morgan Johansson, att Afghanistan ska ta emot de medborgare som fått avslag, även om de inte tagit covidtest. Det framställs som om dessa afghaner är grova brottslingar.
https://www.expressen.se/nyheter/johanssons-krav-ta-emot-era-medborgare/

Att påstå eller ens antyda det är falskt och spär på de fördomar som redan finns mot afghaner som sökt asyl i Sverige. De allra flesta av dem som sitter i förvaren är inte dömda till utvisning som straff för brott. 

Under perioden juni 2016 – december 2020 var andelen brottsdömda sju procent. För tjugo procent nämns brott i förvarsbeslutet även om det inte var orsaken till utvisning. 
https://www.expressen.se/nyheter/inlasta-pa-obestamd-tid-trots-att-de-levt-skotsamt/). 

Övriga sitter i förvaren för att de sökt och fått avslag på asyl men ändå stannat i Sverige – och det är inte ett brott enligt svensk lag. En del av dem har gripits i Sverige. Andra har flytt vidare till något annat land där de gripits och skickats tillbaka hit eftersom Sverige begärde det.

För någon vecka sedan var 65 afghanska medborgare inspärrade i Migrationsverkets fängelselikande förvar. De hade suttit där i mellan 58 och 256 dagar. Majoriteten – 41 personer – var mellan 18 och 23 år gamla. De flesta hade kommit till Sverige som ensamkommande barn.

Jag vet att det finns grova brottslingar i förvaren, men jag vill fråga dig, Morgan Johansson: Från vilka länder kommer de utvisningsdömda brottslingarna? Varför pekar du ut Afghanistan som skyldigt att ta emot dem? Hur många av de förvarstagna afghanerna är utvisningsdömda brottslingar – och hur många är asylsökande som sitter där för att de försökt slippa utvisning till världens farligaste land?

Karin Fridell Anter

Ordförande för Stöttepelaren - stödförening för ensamkommande barn och ungdomar  

Redaktionsmedlem i bokprojektet ”Den onödiga flyktingkrisen - rättssäkerheten, civilsamhället och flyktingarna 2015-2021

En av fem nominerade till Raoul Wallenbergpriset 2021

Pressmeddelandet 


1 kommentar:

 1. Jag arbetade på boende för ensamkommande barn och ungdomar mellan hösten 2015 och vintern 2017.

  Jag kommer ALDRIG förlåta hur regeringen och medier som Expressen och Aftonbladet behandlade dessa unga människor.

  I samband med att regeringen och migrationsverket då 2016 hade klurat ut hur de lättare skulle kunna utvisa ungdomarna genom att skriva upp deras ålder från 16 till 18år, hette det följaktligen på ovanstående svenska mediers löpsedlar;
  "De ensamkommande männen ljuger".

  Regeringen och svenska medier stämplade de här ungdomarna som opålitliga och halvkriminella innan de ens hade lärt sig språket.

  De var MYCKET TYDLIGA gentemot "vanliga" svenskar att de här människorna kan vi inte lita på och de bör därför hållas på armslångt avstånd.

  Regeringen lyckades undergräva allmänhetens förtroende för dessa ungdomar genom otillförlitliga och starkt ifrågasatta undersökningsmetoder av knäskål bl.a med efterföljande s.k. åldersbestämmningar.

  De omyndigförklarade ungdomarnas trovärdighet offentligt.

  Den svenska regeringen ratificerade barnkonventionen 1990 utan några reservationer, men när det blev hett om öronen 2015/16 tog de ansvariga (M. Johansson bl.a) NOLL ansvar.

  100% lön - 100% pension - 100% trygghet.

  0% ryggrad - 0% balls - 0% ansvar.

  Där sitter mätta, trygga och välbeställda anställda uppe på redaktionen och skriver på sina löpsedlar att de här ensamma posttraumatiserade ungdomarna egentligen är vuxna lögnare som; 1. Inte är att lita på eftersom de enligt rättsmedecinalverket uppenbarligen ljuger, och 2. Bör och skall skickas ut igen eftersom de ju enligt #1. inte är att lita på och sålunda måste avfärdas ju snabbare desto bättre.

  Grattis M. Johansson & co, ni lyckades besanna er egen profetia...

  Jag har aldrig skämts så mycket över att vara svensk.


  Peter Liljeqvist - Projektet Fri

  SvaraRadera