måndag 9 september 2019

Massdeportation till Afghanistan när Riksdagen öppnar


Trettio (30) polisbilar, helikopter och hundpatruller ryckte häromdagen ut i norra Storstockholm. De skulle leta efter en brottsling som krossat en fönsterruta - ett brott som kan medföra böter. De fångade dessutom 5-6 andra som inte gjort något brottsligt. Det är nämligen inte ett brott för f.d. asylsökande att uppehålla sig i Sverige. 

Vad kommer det sig att polisen ägnar sådana resurser åt att hitta en fönsterkrossare? Hade man inget bättre att prioritera?
"Fredsförhandlingarna" i Afghanistan är avbrutna. När en amerikansk soldag dödades av talibanerna fick president Trump nog. President Ghani och talibanledaren var kanske redan på väg när budet kom: Trump ställde in det hemliga mötet. 
Hittills finns ingenting som tyder på att detta påverkar talibanernas upptrappande inför valet den 28 september. Häromdagen angreps Green Village, ett inhägnat område där olika länders säkerhetspersonal, företagsrepresentanter, biståndsarbetare m.fl. är inhysta. Green village ligger i ett fattigt område - och det var fattiga civila som drabbades av självmordsbomben. Det blev upplopp bland grannarna till Green village, som krävde att utlänningarna ska bort - de har gjort området farligt. 
Den 10 september är Ashura, shiamuslimernas heliga dag. Då ökar risken för angrepp av shiamuslimska moskéer och i hazaradominerade områden - kanske inte av talibaner, men av IS (Daesh) som är ännu mer sunnifundamentalistiska. 
Hur kommer Kabul att se ut dagen därpå när det chartrade planet med ca 80 tvångsdeporterade anländer från Sverige? 
På Sergels torg står tysta människor i ring. De tänker på flyktingarna som i morgon, samtidigt som Riksdagen avslutar sitt högtidliga öppnande, mot sin vilja ska flygas i väg till Afghanistan - världens farligaste land som nu är farligare än på många år. "Circles of silence" händer nu på många håll i Europa, i sympati med "våra" utvisningshotade flyktingar.
I morgon tisdag 10 september blir det demonstration utanför förvaret i Märsta under eftermiddagen. Barnfamiljerna från Norra Bantorget demonstrerar på Sergels torg kl 17-19. 
Aktionerna i Stockholm fortsätter torsdag 12 september. 
LÄS MER
Bilden nedan är från dagens explosion i Kabul.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar