tisdag 30 maj 2017

Tyst demonstration vid förvaret i Åstorp


Kompletteringar om dagens tvångsdeportationer

Återigen skall migranter tvångsdeporteras till Afghanistan. På förvaret i Åstorp, Skåne väntar just nu ett tjugotal migranter i olika åldrar - några av dem kanske är barn.

Utanför förvaret har ungdomar och svenskar samlats för att stötta sina vänner. De vill också dra uppmärksamhet till det som många av oss kallar en omänsklig behandling av barn och unga. 
En pojke fick ett psykiskt sammanbrott och fick föras till psykiatrin. Det är oklart om han är tillbaka i förvaret.
En annan "fångades" av polisen och fick aldrig tillfälle att packa ihop sina dyrt inköpta saker. Någon transport från Stockholm till Åstorp har inte kunnat ordnas, och hans saker blir kvar i Sverige.
Dessa ungdomar kommer inte att kunna få det återvändarbidrag på 30 000 kronor som en del av dem som skrivit på "frivilligt" återvändande får. De blir helt beroende av bidrag från svenska vänner. 
Deras framtid? Att enrolleras av talibaner eller IS för att bli soldater eller självmordsbombare. Att bli tiggare, kanske heroinister och leva under Kabuls broar. Att göra om flykten till Europa - denna gång utan pengar. De är i äldsta laget för att bli danspojkar, dvs. sexslavar.
Qader
"Låt min kompis stanna" står det på Rostams skylt. Kompisen heter Qader och kommer från den oroliga provinsen Ghazni söder om Kabul. Rostam och Qader lärde känna varandra på flyktingboende i skånska Höör. 
"Jag är här för att visa mitt stöd för min kompis, han är mycket rädd. Hans familj har flytt till Iran och han har ingen annan släkt i Afghanistan" säger Rostam. 
Provinsen Ghazni har länge haft stora problem med talibaner och strider pågår kontinuerligt mellan afghanska säkerhetsstyrkor och talibanerna.
Mahdi 
Jag skriver nu för er som fortfarande är fria därute.
Iförrgår var Mahdi kallad till Migrationsverket för ett möte med handläggaren. Jag anade vad som kunde vara orsaken eftersom vi hade varit där en vecka tidigare. Mahdi hade fått avslag på tredje överklagan, ny advokat hade kopplats in tack vare underbara Asylgruppen. Han hade slitit hela helgen på en VUT som kommit in till Migrationsverket. I min värld trodde jag att det då inte skulle vara några problem.Vad som hände sen är som en ond dröm.
Inne i det lilla rummet sitter två civila poliser halvt dolda. Mahdis handläggare (som jag inte önskar någon att ha) läser upp att polisen är där för att hämta honom för att han inte samarbetar med Migrationsverket, eftersom han varit ärlig med att han inte vill åka till Afghanistan där han aldrig varit. VUT:n tar de då ingen hänsyn till. Jag säger att Mahdi är svårt njursjuk och har inga mediciner på sig. Men det skulle de fixa på förvaret i Flen, inga problem.
När Mahdi ringer mig efter ankomst till Flen, säger han att stället är hemskt. Många många människor i samma rum. Några mediciner kan de inte fixa. Vakter eller polis (oklart) skriker åt honom att skriva på papper om att frivilligt åka till Afghanistan.
Efter ett dygn avslogs VUT:n. Advokaten har aldrig varit med om något liknande. De har bestämt sig. Mahdi ska ut härifrån.
Jag vill här inte skriva för mycket om vad ni ska göra men planera för ett alternativ. Nu är det mer eller mindre försent för Mahdi. Om jag bara kunde vrida tillbaka tiden två dygn så vet jag vad vi hade gjort. Detta kära folk, får jag leva med resten av mitt liv...

Läs mer

Utvisningar till Afghanistan i morgon Elin Lindgren, socialdemokratisk politiker i Gävle 29.5.2017
Ny tvångsutvisning planeras nästa vecka Blankspot Project 23.5.2017

Bakgrundsmaterial

Kan man gömma sig i Afghanistan? Texter av Johan Chytraeus, Anders Fänge och professor William Maley, Australien
Migrationsverket  Här finns listat olika typer av fel som begåtts i Migrationsverkets utredningar. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar