onsdag 15 juni 2022

Svensk-afghanska Jan Heydari: "Vi män måste fördöma ondskan som riktas mot kvinnor"

 

Talibanerna: Kvinnor får lämna hemmet bara när det är nödvändigt, och då ska de täcka kropp och ansikte.

Idag läste jag om en studie från 2019 som genomförts av Promundo och UN Women. Studien finns inte längre att läsa i sin helhet på grund av riskerna för dess respondenter i dagens talibanstyrda Afghanistan.

Sammanfattningsvis visade studien att afghanska män starkt motsätter sig att ge kvinnor mer frihet - två av tre uttryckte att kvinnorna redan hade för mycket frihet. Ännu värre är att unga män är mer motvilliga än de äldre. Studien visar också att bara 15 % av de tillfrågade männen tyckte att gifta kvinnor ska ha samma rätt som män att jobba utanför hemmet.

När jag följer nyheterna från vårt hemland fylls jag av negativa känslor av ilska, sorg och hat. Den senaste tidens utveckling är en katastrof för mänskligheten och har drabbat kvinnor extra hårt. Att se kvinnors situation i Afghanistan, framförallt under talibanstyret, gör mig upprörd.

Att höra om situationen för våra mödrar och systrar i Afghanistan väcker sorg hos oss alla. Kvinnor i Afghanistan tvingas bära heltäckande slöja när de går hemifrån. Om de inte har viktiga ärenden tvingas de stanna hemma, de får inte gå i skolan, de får inte ta körkort, de får inte resa utan manligt sällskap. De får inte äta i sällskap av män när andra kan se och får bara besöka parker vissa dagar (och aldrig samtidigt som män).

Kvinnor och flickor säljs som sexslavar i Afghanistan. De handlas med som varor. De kvinnor som protesterar mot talibanernas inskränkningar trakasseras, skadas, torteras, frihetsberövas eller försvinner.

Det här är en problematik som börjar hos oss män och som också måste sluta med oss. Vi kan inte låta våra sår blöda över på nästa generation av söner och döttrar. Vi måste släppa dessa förlegade, smutsiga tankar. Och vi måste betrakta och fördöma ondskan som riktas mot våra mammor, systrar, fruar, döttrar och vänner. Den är ett förtryck och ett brott mot all moral, riktighet och mänsklighet.

Författaren Jan Heydari kom till Sverige som vuxen 2015 men saknar fortfarande uppehållstillstånd. Han är sambo med en svensk kvinna och tycker om att lära sig språk.  

Källor:

A brief history of Afghan women’s rights DW 23.1.2022

Afghan men oppose more women’s rights; elders less hardline Reuters 29.1.2019

Reflections on gender, patriarchy, and peace: Results from the international men and gender equality survey in Afghanistan Equimondo.org

Se också:

Migrationsverket: Svensk-afghanska kvinnor måste anpassa sig till talibanernas regler  Stoppa utvisningarna till Afghanistan! 8.6.2012

Pressmeddelandet 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar