torsdag 1 juni 2017

DN:s kulturjournalist: Sverige förtjänar inte att firas den 6 juniKristina Lindquist, kulturjournalist på DN
Publicerad 1 juni 2017 kl 11.31 på Fria tider. Eftersom vi inte vill sprida länken till deras sida har vi kopierat in texten här. Vi är tacksamma för detta sammandrag av intervjun i SVT och ser gärna att det sprids.

INRIKES. Sverige är inte ett land som förtjänar att firas på nationaldagen den 6 juni. Det menar DN:s kulturjournalist Kristina Lindquist. – Nationalismen borde utplånas, säger hon i SVT Gomorron Sverige på onsdagen.


När SVT:s programledare påpekar att det är dags att ta fram svenska flaggan för att fira nationaldagen, svarar Kristina Lindquist att hon känner sig förtalad.
– Förtal!, som om jag skulle ha en svensk flagga, säger hon.
Enligt Lindquist är nationalismen en vedervärdig ideologi som hon inte vill förknippas med. Istället vill hon "utplåna" den.
– Vi lever i Europa. Titta på det europeiska 1900-talet och vad nationalismen har gjort och vad som löpt i nationalismens spår. Nationalismen är en farlig renhetsideologi som vi borde utplåna, säger Kristina Lindquist i Gomorron Sverige.
Vidare påstår hon att det är en myt att man inte får vara nationalist i Sverige. Tvärtom är alla nationalister, menar hon.
– Alla är ju nationalister. Alla politiska partiledare står framför svenska flaggor. Det är en otrolig myt att man inte får vara nationalist i det här landet. Det här landet är supernationalistiskt. Tyvärr.
Kristina Lindquist klargör också att ett land som skickar hem illegala invandrare till deras hemländer inte förtjänar att firas.
– Man måste kunna ha en diskussion om vad nationalismen innebär, och hur otroligt destruktiv den är. Igår chartrades ett plan som skickade ungdomar till Afghanistan. Jag tänker inte fira ett sånt land, betonar Kristina Lindquist i SVT:s direktsändning.

Inslaget går att se på SVT:s hemsida (tidsstämpel cirka -1.02.00).


Meddelande från Kristina: Det finns med här, ca 2.30 in i programmet: 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar