måndag 17 juli 2017

Nätet är fullt av skiten

Författare: Stina Berge 
Özz Nujen blir påhoppad på bussen för att han talar kurdiska med sin mamma. En svensk kvinna tycker hon har rätt att fräsa "i Sverige pratar vi svenska!" till dem. Hans inlägg om det har många sett. 
En svenskfödd man med härstamning från mellanöstern blir attackerad av en hatisk man i en skåpbil när han är ute och cyklar med sina barn. Mannen kör aggressivt, kastar sig ut ur bilen och öser hat över dem, barnen blir livrädda. 
En kvinna som går förbi dem i ett köpcentrum väser plötsligt hatiskt "åk hem era äckel". 
En romsk kvinna blir bespottad av ung sportig familjefar som med barnen i släptåg ska utföra fredagshandlingen. 
Unga afghaner som går på bio med svensk vuxen får höra att de låter som djur när de äter popcorn. 
Nätet är fullt av skiten. Av människor som krupit fram under stenarna de här åren med SD i riksdagen, med NMR i Almedalen, med Nya Tider på bokmässan. Människor som tror att de i kraft av sina bleka trynen har rätt att spy hat och förakt över människor med annan härstamning. 
Vår egen regering, vår egen riksdag, tappar moral och riktning i flyktingpolitiken för att de hukar för de här krafterna. Det fyller mig med snudd på helig vrede!
Och jag utmanar er alla, varenda kotte att sätta ner foten, gå emot era rädslor, aldrig aldrig låta det passera. Säg ifrån vart rasismen än visar sig och gör det högt! På jobbet, på bussen, i skolan, på nätet! 
Vi kan inte låta det hända!

2 kommentarer:

  1. Så himla bra. Måtte folk läsa, ta till sig och våga öppna munnen. Vi är alldeles gör flata och fega och tryggast att följa hjorden!

    SvaraRadera
  2. Att tiga är att samtycka - så säg ifrån högt och tydligt!

    SvaraRadera