fredag 28 juli 2017

En kristen ungdom ska tvångsutvisas till Afghanistan 1 augustiDenna text lades ut på Facebook av ​Ahmad Rahimi (Mohajer) som den 27 augusti ska få ta emot priset Ungt kurage från Raoul Wallenberg Academy - om han inte utvisats innan dess.
Den 3/6 blev Nasir tagen till förvaret i Åstorp som ett resultat av en av polisens trafikkontroller. Nasir är idag 22 år gammal och kom till Sverige som ensamkommande 2012 och var då 17 år. På tisdag vill Migrationsverket utvisa honom till Afghanistan.
Nasir konverterade till kristendomen samma år som han kom till Sverige och har levt öppet med sin kristna identitet och varit aktiv i kyrkan sedan dess. Nasir får dagligen hot på telefon och på facebook på grund av sin tro. 2014 fick han avslag på sin asylansökan och har sedan dess lämnat in två verkställighetshinder, det senaste fick avslag om prövning i Migrationsöverdomstolen nu i veckan.

Migrationsverket anser inte Nasir vara genuint kristen, detta trots dopintyg, konfirmationsintyg, Nasirs egna berättelse, vänners berättelser, två intyg från hans biskop, bilder från hans facebook och intyg som visar att han döpt andra personer. Migrationsverket misstror även hotbilden mot Nasir, trots inlämnat hotbrev från talibanledare i hans hemprovins Ghazni som hans mamma mottagit eller de bilder på hotmeddelande han får på facebook.
Hela Malmö känner Nasir, hela Malmö älskar honom. Framförallt tack vare av hans insatser. Nasir har sedan 2014 levt som papperslös och har trots sin egna utsatta position alltid ställt upp för andra i behov. Sen flera år tillbaka har han haft en aktiv och viktig roll i Ensamkommandes Förbund där han samordnat aktiviteter, vara förespråkare för rättigheter, välkomnat nyanlända unga och hjälpt till i den ordinarie verksamheten. Han har varit aktiv i Asylgruppen i Malmö genom att hjälpa människor att hitta boende, tolkat och varit representant för gruppen.
Han har även varit en stor del i Kontrapunkts arbete, framförallt under hösten 2015. Nasir kunde spendera upp till 30 timmar i sträck för att stötta upp den viktiga samhällsinsats som kontrapunkt utgjorde. Malmö hade aldrig klarat sig utan Kontrapunkts arbete under hösten 2015, Kontrapunkt hade inte klarat sig utan Nasir.
Det finns tusentals berättelser vi hade kunnat skriva om vad Nasir har bidragit med och vilken betydelse han har för sina nära och för människor i behov. Det är helt omöjligt att ens försöka sammanfatta de hjältedåd Nasir utfört.
Idag fick Nasir alltså besked om att han ska tvångsutvisas på tisdag 1/8 till Kabul. Afghanistan är ett land där det är direkt livsfarligt att leva som kristen, Nasir riskerar dessutom individuell förföljelse och har redan har fått flera dödshot. Nasir utvisas från Sverige där han har bostad, flickvän, extrabarn, vänner, ett jobb som bilmekaniker, ett stort socialt nätverk, sin kyrka och hela sitt sammanhang. Framförallt utvisas en Malmöbo. En Malmöbo som kämpar för rättvisa, med ett hjärta som bara vill hjälpa och som inte vet någon annanstans än här. Malmö är hans hem.
Hjälp oss sprida Nasirs berättelse, hjälp oss visa den verklighet vår vän lever i och det helvete Migrationsverket vill utvisa honom till. Visa att detta inte får fortsätta och att vi vägrar se på medan våra nära utvisas till döden.
———
Nasir vill gärna prata med media. Vill du få kontakt med Nasir kontakta Mira på 0738914812 eller mira.bjorkegren@gmail.comInga kommentarer:

Skicka en kommentar