fredag 28 juli 2017

Du som är politiker: Kräv att vi öppnar våra hjärtan och hem!

Detta brev, i olika versioner, kommer den närmaste tiden att skickas till politiker över hela Sverige. 

En majoritet av ensamkommande ungdomar som blivit 18 år får avslag på sin asylansökan. Under de närmaste 3-5 åren kommer cirka 12 000 att få utvisningsbesked.

18-åringarna får inte längre bo kvar i kommunerna utan hänvisas till Migrationsverkets vuxenboenden. De förlorar sina kompisar, sina vuxenkontakter, sin skola. 

De som kommit in på gymnasiet kan inte börja, de kan inte få uppehållstillstånd enligt gymnasielagen. Ensamma i ny omgivning ska de invänta sina avslag.

Många väljer att stanna kvar på den ort där de gått i skola. Några har hittat frivilliga familjehem, eller flyttar runt mellan kompisar. Övriga bor på gatan. 

De som fått alla sina avslag har ingen rätt till socialbidrag eller arbetstillstånd. Om ambassaden nekar dem resehandlingar blir de boende på gatan. Många väljer att gömma sig.

De som flyttar till Migrationsverkets vuxenboenden hamnar i en miljö med drogmissbruk, utan sysselsättning, utan skola, utan vuxenkontakter. 

Det är i lokalsamhället vi får ungdomar som hänger runt, som blir drogmissbrukare, sexsäljare och kriminella. Otryggheten ökar för oss alla - inte bara på Sergels torg.

För bibehållen trygghet i lokalsamhället behöver ensamkommande ungdomar få stanna på sin ort med tak över huvudet och mat i magen. Det är medborgarna som måste ställa upp med detta, och det är politikernas ansvar att klargöra det. 

Jag vill att politiker på alla orter vädjar till sina medborgare att öppna sina hjärtan och ta emot ensamkommande ungdomar i sina hem utan ekonomisk ersättning! 

Ingrid Eckerman, pensionerad allmänläkare
Stockholm

Hjälp till att skicka brev! https://signby.me/se/inga-hemlosa-ungdomar-pa-vara-gator 

PressmeddelandetInga kommentarer:

Skicka en kommentar