tisdag 28 februari 2017

Sveriges bidrag till flyktingsituationen

BÖRJA MED ATT SE FILMEN av Abdullah Ahmad: "En flyktings hemska dröm och hur han lever i Sverige"
"Det handlar om en flyktings hemska dröm, och visar han hur han mår och försöker kämpa och träna. Filmen visar att flyktingar mår dåligt med migrationsverkets regler." 

NÄR JAG SER DEN HÄR FILMEN, med de inledande krevaderna i olika länder, kan jag inte låta bli att reflektera över Sveriges del i detta.
Vapen verkar ha en enorm hållbarhet, de är gjorda för stora påfrestningar och går aldrig sönder. Fortfarande är gamla sovjetiska vapen i fullt bruk. Eftersom vapen nytillverkas i högre takt än de skrotas så ökar antalet tillgängliga vapen år från år.
När krig pågick som bäst och längst i Afrika var det någon som sa: "Sluta förse dem med vapen så kommer kriget att sluta på en gång." Men det var alltid någon som hade nya vapen att sälja till de olika lägren. Tillgången till vapen var oändlig.
Svensk industri är skicklig på att tillverka prylar där yttersta precision krävs, t.ex. vapen. Vår vapenindustri är mycket viktig för vår välfärd. År 2015 exporterades krigsmateriel från Sverige för 7,6 miljarder kronor till  55 länder. Cirka 75 % av våra exportinkomster kommer från verkstadsindustri, elektronik och relaterade områden. 
När Barack Obama ville få fram drönare till Syrien arbetade man övertid i Bofors. Mycket möjligt var vapendelar från Sverige viktiga beståndsdelar i USA:s agerande efter 9/11, det som orsakade, eller i hög grad bidrog till, dagens situation.
Enligt dagens lag är vapenexport till krigförande länder och diktaturer förbjudet. Men undantag har gjorts så att svenska vapen använts i exempelvis Burma, Sri Lanka, Indonesien, Tunisien, Egypten, Irak och Afghanistan. Vi har sålt vapen till Sydafrika och Saudi-Arabien.
De tre största världsmarknaderna lär vara vapen, droger och kvinnor. Det vore naivt att tro att våra vapen och vapendelar inte på olika vägar sprids till dagens konflikthärdar. 

​Vi har en mycket god ekonomi, som till stor del baseras på våra bidrag till krigen. Vi är medskapare till flyktingströmmarna. Då har vi skyldighet att åtminstone ta hand om de flyktingar som finns inom vårt lands gränser. 
Det enda rimliga är att omedelbart sluta utvisa människor till Afghanistan. 

LÄS MER
How Afghans became second class asylum seekers Admir Skodo, historieforskare, Lund
Frågor och svar om vapenexport  Svenska Freds- och Skiljedomstolen
Svensk vapenexport  WikipediaInga kommentarer:

Skicka en kommentar