söndag 12 mars 2017

Asylpolitiken: "Vi skapar monster"


För många av ungdomarna med afghansk bakgrund
 är en utvisning till Afghanistan inte ett alternativ. De har inga kontakter där, de har inga möjligheter att försörja sig på hederligt arbete. De hamnar långt ner på sociala skalan, efter att ha prövat på att leva hos oss i ett jämlikt och jämställt samhälle. Då de kommer från västvärlden betraktas de ofta med misstro.
Via internet håller sig ungdomarna väl underrättade om läget i Afghanistan. De vet att det är farligt att resa mellan "lugna" områden. De vet att när man går ut så vet man inte om man kommer tillbaka. De vet varje attentat som sker, var, hur, riktat mot vem etc. De har sett filmerna där IS beskriver hur många hazarer eller otrogna shia-muslimer man tagit livet av. I Afghanistan upplever de sig hotade till livet varje dag - av personliga skäl, för att de är hazarer eller för att de kan befinna sig på fel plats. 
När de kom till Sverige hösten 2015 kände de sig äntligen trygga. De visste att de skulle bli omhändertagna, äntligen få gå i skola, kanske få hit sina familjer.
Idag känner de sig djupt svikna, som sårade djur. De har förlorat tilliten till människor, samhälle, till livet självt. En del väntar inte in det sista beskedet från Migrationsverket. I stället försöker de ta sitt liv, eller de dämpar sin ångest med heroin (svenska ungdomar hade tagit till alkohol), eller de sticker från sina boenden och blir papperslösa. 
Att många, trots sveket, fortsätter gå i skolan och hålla sig på rätt sida av lagen, beror på att det finns människor runt omkring dem som bryr sig, som de kan lita på, även om de inte kan lita på samhället, på politikerna, på dem som bestämmer. 
"Politikerna vill inte inse att vi skapar monster". Så sade en god man, med lång erfarenhet från Sydostasien, i somras. 
Vi ser nu att han har rätt. Redan i december rapporterades om unga ensamkommande som sålde sex på gatorna i Göteborg. Heroin har introducerats i vissa Stockholmsförorter där nio av tio missbrukare är ensamkommande. I Uppsala beskrivs rökheroinet som ett skenande tåg. Som en följd av detta ökar rån och annan kriminalitet. 
Utan civilsamhällets insatser skulle dessa problem vara oändligt mycket större. Migrationsverket räknar ändå med att vi får ytterligare 46 000 papperslösa fram till 2019.
Samtidigt vet vi att av de ensamkommande är det ​afghanerna som klarar sig bäst.
Som samhälle kan vi alltså välja mellan att skapa missbrukare, prostituerade och kriminella eller att skapa integrerade bidragande skattebetalare. 
Det nuvarande läget i Afghanistan är till stor del framkallad av USA:s reaktion på 9/11. Svenska trupper har ingått i insatserna. Syftet var att bekämpa terrorismen och öka säkerheten framför allt i USA. Som kosmetika lade man till fredsarbete och utveckling. Både USA:sDanmarks, Norges och Sveriges insatser har dömts ut helt i de rapporter som nyligen offentliggjorts.
Konflikterna i mellanöstern, inklusive Afghanistan, är beroende av ständig vapenleverans. Sverige är en av de stora vapentillverkarna. Det finns ingen anledning att tro att våra vapen och vapendelar inte skulle vara med i krigen. Genom att exportera unga män till Afghanistan bidrar vi även till försörjningen av soldater i olika arméer, inklusive talibanerna, IS och Syrien. Vi är alltså medskapare till flyktingproblematiken. 
Att behålla de afghanska ungdomarna i Sverige skulle ge följande fördelar:
- Färre stridande soldater i ett oroligt område vilket kanske något kan minska tillflödet av flyktingar.
- Färre papperslösa, kriminella och missbrukare i Sverige och ökad trygghet för medborgarna.
- Fler arbetande händer i en underrepresenterad åldersgrupp.
- Tillvaratagande av de resurser som hittills satsats på de ensamkommande.
- Minskad resursåtgång för nya utredningar på Migrationsverket, för nya ärenden i domstolarna, för polishämtningar och förvar, för transporter till Afghanistan, för dem som så småningom återvänder hit.
- Bättre tillit i samhället, ökat förtroende för politikerna hos allmänheten, bibehållandet av den internationella bilden av Sverige som ett humant samhälle som tillvaratar mänskliga rättigheter. 
- Förbättrad sömn hos många politiker. När de kommer till himmelen kan de lättare se Raoul Wallenberg, Dag Hammarskiöld och Olof Palme i ögonen. 
- Den kommande Wikipediaartikeln "Afghanutlämningarna 2016-2017" kommer inte att göra jämförelser med vägran att ta emot judiska läkare 1939baltutlämningen 1945 eller utvisningen av de två egyptierna 2001.

3 kommentarer:

  1. Mycket bra skrivet. Tack!

    SvaraRadera
  2. Tank så mycket positivt det kan bli och så mycket negativt ett annat beslut kan ge. Och ändå vill man inte, vad ligger bakom? kan jag inte låta bli att undra.

    SvaraRadera
  3. Varför vill ni ha kvar dessa bedragare så mycket?

    SvaraRadera