onsdag 8 mars 2017

Ahmad Mohajer: "Jag vill vara en förebild för alla unga"


Ahmad Mohajer höll detta tal vid manifestationen i Malmö 4.3.2017.
Hej! 
Jag vill prata lite med er om ensamkommande barn- och ungdomar i Sverige.

Jag är en av de ensamkommande som ni välkomnade 2015. Jag heter Ahmad Mohajer och jag bor i Växjö.
Vi vet att det har varit svårt för Sverige att ta emot så många flyktingar på samma gång. Vi vet också att det finns de som inte vill ha oss här. Media visar ibland positiva saker men också många negativa saker.
Men bara för att det finns några få som gör dåliga saker betyder inte att alla är samma. Vi är, precis som ni, olika människor. Många som har fått avslag mår dåligt och skadar sig själva och många gömmer sig just nu.
Jag vill vara en förebild för alla unga. Det är ingen lösning att begå självmord. Jag vill att vi ska kämpa tillsammans för att bygga upp ett starkt Sverige.
Vi är många som inte är välkomna i våra hemländer. Till exempel jag är född och uppvuxen i Iran, men jag är inte välkommen tillbaka dit. Jag känner ingen i Afghanistan och alla kan se på nyheterna hur det är i Afghanistan nu.
Det finns också många andra länder som har mycket problem just nu, som till exempel Somalia, Syrien, Pakistan, Irak, Palestina och många andra. Vi känner oss inte välkomna där. Det är väldigt svårt att som människa inte vara välkommen någonstans i världen.
Det finns en rörelse som heter Vi står inte ut som arbetar för ensamkommande. Just nu driver de en kampanj som kallas Röda tråden. Röda tråden är en symbol för ensamkommande barn och ungas rätt till ett liv. Alla ska kunna känna sig trygga och känna att de har ett eget värde.
En röd tråd kan vara som en kedja som binder samman alla människor. Det spelar ingen roll varifrån man kommer. Det spelar ingen roll om man är kille eller tjej; mörk eller ljus. Alla människors blod är rött.
Migrationsverket har själva sagt att de har gjort mycket fel. Sveriges politiker och Migrationsverket, vi kräver att ni stoppar alla utvisningar och ger amnesti för alla ensamkommande barn och unga som har varit i Sverige mer än ett år.
Jag och mina kompisar vet att vi redan har fått mycket av Sverige. Det vi ber om nu är en chans att få ge någonting tillbaka. Ge oss en chans att studera och jobba för Sverige! Ge oss en chans att få bidra till samhället! Ge oss en chans att vara en del av samhället i framtiden. Ge oss en chans att äntligen få börja leva våra liv!
Jag vill bara säga en sista sak… Vi står inte ut, men vi slutar aldrig kämpa! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar