fredag 15 april 2022

Migrationsverket försöker fortfarande skicka folk till Afghanistan

I juli 2021 stoppade Migrationsverket alla utvisningar till Afghanistan. Det gav både flyktingar och hjälpare ett andrum.

I augusti tog talibanerna över. I oktober publicerade EU:s migrationsråd EASO en rapport där det listades utsatta grupper som inte borde utvisas till Afghanistan. De flesta av de afghanska flyktingarna i Sverige faller under minst en av de grupperna. 

Den 30 november kom Migrationsverket med ett nytt rättsligt ställningstagande. Man upphävde stoppet och återgick till individuell bedömning, med hänvisning till EASO:s rapport. Hoppet väcktes hos många. 

Enligt Sveriges radio ger Migrationsverket dock fortfarande avslag på ansökningar om asyl. Under perioden 30 november 2021 - 31 mars 2022 har man beviljat 2 000 personer en ny prövning - hur många som man gett avslag direkt framgår inte. Hittills har man gett avslag till 71 personer och tillfälligt uppehållstillstånd till nästan 300 personer. 

Gränspolisen har dock svårt att verkställa utvisningarna. Dels vill ambassaden inte utfärda resehandlingar, dels finns inget gällande återvändaravtal med den talibanska regeringen. 

Nästan 300 afghaner har fått stanna - Maryam grät av lycka  SR 15.4.2022

Gränspolisen: Svårt att utvisa till Afghanistan  SR 15.4.2022

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar