söndag 24 april 2022

Eva Hållsten: "Tänk om de fått stanna från början!"Fler attacker och bombdåd än någonsin rapporteras i Afghanistan senaste veckan – när ska Sverige tro att Afghanistan är ett farligt land??
Nedan bara ett axplock av senaste dagarnas samtal – tänk om alla dessa fått asyl i Sverige med detsamma. Förutom det rent humanitärt självklara så hade det även varit ekonomiskt bäst.
· Papperslös kille i Sverige skär sig i armarna av förtvivlan, vet inte vem och vad han kan lita på. Ingenstans att sova, Hoppet borta, vad ska han göra …
· Familj i Kabul som saknar pass till sin bebis, det kostar 700-1300 dollar, pengar som inte finns, för att kunna resa till Teheran, till möte på ambassaden för arbetskraftsinvandring, för att sedan kunna komma tillbaka till Sverige till det väntande jobbet.
· Min älskade guldkråka som nu väntat i 4 år o 3 månader i Afghanistan på familjeåterförening. Nu vågar inte föräldrarna låta henne o lillebror gå i skolan längre. Storasyster har redan talibanerna förbjudit gå i skolan, hon är ”för gammal”.
· Kille som deporterades till Afghanistan, lyckades fly till Iran o därifrån till Turkiet – nu fängslad av polisen för att han levt svart – ska deporteras tillbaka till Afghanistan. Vill få hjälp med advokat som kanske (?) kan hjälpa …
· Kille, nu i Teheran, som fått arbetstillstånd i Sverige men som saknar giltigt Iranskt visum, måste resa tillbaka till Afghanistan för att få rätt papper, visum, för att sedan återvända till Iran och sedan kunna flyga till Sverige. Resa tillbaka till världens farligaste land Afghanistan idag för att kunna komma hem, Sverige??? Tänk om han hade fått stanna o arbeta från början!
· Kille som lyckades fly från Kabul augusti 21 med flyg, hamnade till slut i USA, väntar på svar från sin arbetskraftsinvandring för att komma tillbaka till Sverige till ett väntande jobb. Tänk om han hade fått stanna o fortsätta arbeta från början!!
· Kille som deporterats tillbaka, lyckades fly från Afghanistan igen, så vidare till Turkiet, skriver regelbundet åt Blankspot, försörjer sig genom att måla tavlor, vill tillbaka till Sverige.
· Kille som levde i Sverige, avslag, flydde till Frankrike, deporterades tillbaka, 1 år i förvar, släpptes, flydde till Frankrike igen, dublin, till Tyskland, väntar fortfarande på svar där. Tänk om han fått stanna och fortsätta studera?
· Familj Tyskland som fick avslag i Sverige, blev livrädda, flydde till Tyskland för ca 2 år sen, lever på en camp där de är livrädda för personalen undrar ”vad gör ni här” – de vill komma tillbaka till Sverige, men har får de varken boende eller dagersättning = omöjlig situation.
· 18 månader-dublin i Paris som snäll bidragsgivare försörjer, han har fru o 4 barn i Kabul där döttrarna nu tvingats sluta skolan. Vad hade han gjort utan vår snälla bidragsgivare …
· Kille som Frankrike deporterade tillbaka till Sverige förra veckan (april -22), nu söker han ny prövning igen
· Kille som i desperation och rädsla åkte Sverige-Frankrike-Sverige-Frankrike-Sverige. Sista vändan skickade Frankrike hit honom. Tänk om han kunnat få stanna från början och fortsätta sin utbildning. Nu söker vi ny prövning för honom.
· Sen har vi dem som som helt gett upp hoppet och inte ens orkar söka ny prövning igen, de orkar inte hoppas på rättvis bedömning . För att inte tala om alla som skickar förtvivlade mess från Afghanistan där de ber om hjälp att överleva ….
Det här är bara en liten liten del av alla som Sverige inte tror har riktiga asylskäl!!
Författare: Eva Hållsten

1 kommentar:

  1. Bra skrivit Eva! Kan bara hålla med dig. Har liknande erfarenheter runt omkring mig.

    SvaraRadera