onsdag 10 juli 2019

Barnfamiljer från Junsele på Norra Bantorget: "Rädda oss från Afghanistan!"


Sommarens kallaste dag kom de till Norra Bantorget i Stockholm. Sex familjer från Junsele, med ett tiotal barn. Efter nio timmars resa kom de fram till Stockholm måndag kväll. Minst tio dagar framåt kommer de att tillbringa dag och kväll på Norra Bantorget. Alla familjerna har fått avslag på sina asylansökningar. De ska deporteras till världens farligaste land - där flera av dem aldrig varit. Ett land där inte ens hälften av barnen får gå i skola. Ett land där civila utses som offer i kampen mellan de olika fraktionerna och regeringen. Vad är deras framtid? Antagligen i något flyktingläger i Kabuls utkanter, med dålig tillgång till mat, vatten, sjukvård. Arbetslösheten är 40 %, det är inte säkert att papporna någonsin får jobb. Kvinnorna, som vant sig vid den svenska friheten, blir sittandes hemma i tälten, där de ska försöka laga mat, tvätta, få barnen att sova. Barnen - de får överge sina svenska vänner i dagis och skolor. Risken är stor att de aldrig får gå i skola mer. Flickorna riskerar tvångsgifte när de närmar sig puberteten. Pojkarna kan bli bacha bazi, sexutnyttjade "danspojkar".


Masoume och lilla Yasna

Masoume berättar att hon är född och uppvuxen i Iran. Hon gifte sig men det första barnet omkom i en fabrik. Maken visade sig vara ateist, vilket inte godkändes av hennes föräldrar. De ville hon skulle skiljas. I Sverige har de fått två barn, 3 år och 11 månader gamla. Mamman bor nu i Afghanistan, men de har ingen kontakt med henne. Inga andra släktingar finns i Afghanistan. 


Fatemeh och Elia.

Fatemeh Khavari, som ledde Ung i Sveriges sittstrejk 2017, hade kommit förbi på dagen. Hon blev så ledsen att hon grät hela vägen tillbaka till jobbet. På kvällen kom hon tillbaka för att visa familjerna sitt stöd.Benjamin Fayzi


Benjamin Fayzi, Ung i Sverige och Ensamkommandes förbund, berättar att han kontaktades av familjerna för att de skulle få hjälp att ordna polistillstånd för aktionen. Han har blivit nerringd av andra familjer runt om i Sverige som också vill komma. Han har fått säga nej till dem eftersom det inte finns sovplatser nog. Det är heller inte ordnat med mathanteringen. 
Vill du hjälpa till? Det behövs mat, filtar, liggunderlag, leksaker, barnböcker, pengar. 
Kontaktperson Benjamin Fayzi, mobil 073 395 31 82

Swish Refugees welcome Stockholm  123 28 00 001
Foto och text Ingrid Eckerman. Media äger rätt att återge text och bilder med angivande av källa.

Pressmeddelandet 

#livutangränser

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar