söndag 9 april 2017

Ingrid Eckermans tal i Göteborg


Här är talet som Ingrid Eckerman höll i Göteborg 9 april 2017, vid manifestationen anordnad av Vi står inte ut i samband med den socialdemokratiska partikongressen.


Moratorium nu – sedan amnesti!


Jag heter Ingrid Eckerman, och jag är pensionerad allmänläkare. 

Jag är initiativtagare till uppropet Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar! Detta startade jag när jag insåg det osannolika – att våra politiker och myndigheter skickar tonåringar till ett land i krig och konflikt.

Uppropet har idag 7000 undertecknare. Facebook-gruppen med samma namn är lika stor och växer hela tiden. Hit har minst ett tusental afghaner, de flesta pojkar, hittat. Från att ha handlat om information om situationen i Afghanistan handlar den nu om att peppa pojkarna att fortsätta leva.

Politiker brukar framhålla att 80 % av de ensamkommande barnen får uppehållstillstånd. Men tittar vi på hela gruppen som kommit som barn, dvs. även dem som blivit uppskrivna i ålder, så är det mindre än 40 %. En stor del av dem får tillfälligt uppehållstillstånd och utvisas när de blir 18 år. Kanske blir det 20 % som får permanent uppehållstillstånd med nuvarande utvisningspolitik.

Politikerna brukar hänvisa till den nya lagen om rätt till gymnasiestudier och den nya metoden för medicinsk åldersbedömning. Men gymnasielagen kommer att gälla endast för ett fåtal.

Den nya metoden för medicinsk åldersbedömning är ganska säker – men den svarar bara på frågan om vederbörande är över eller under 18 år den dagen som undersökningen görs. Den talar inte om hur gammal vederbörande var för 1,5 år sedan. Eftersom många hunnit bli 18 på ”naturlig” väg så är detta inte till någon hjälp. De som redan fått sin ålder uppskriven kommer inte att prövas igen.

I januari upprördes alla över självmorden. Myndigheter och organisationer samlades och beslöt sig för att arbeta med självmordsprevention.

Hur svår suicidpreventionen kan vara visas i följande citat, taget från en debattartikel skriven av en psykolog: ”Mina patienter säger att det är bättre att de tar sina liv än att de skickas tillbaka. För här i Sverige kan de välja att dö på ett humant sätt. De tror att dit de kommer att skickas kommer de att dödas på ett barbariskt sätt. Och de vet mer än de flesta om hur tortyr, våldtäkter och misshandel känns. De har känt rakbladen i ansiktet, vuxna mäns penisar i sina underliv och slagen mot sina kroppar. Att ställa sig framför en spårvagn eller kasta sig från en bro känns som ett bättre alternativ.”

Den bästa – och kanske den enda – självmordspreventionen vet vi alla vad det är. Det är att ge dem permanenta uppehållstillstånd, skolgång och vuxenstöd. Då kan de läka sina sår, även om de kommer att ha fler ärr i sina själar än de hade haft om de fått detta från början.

Vi i arbetsgruppen för uppropet kräver MORATORIUM NU. Moratorium är ett stopp som kan genomdrivas omedelbart, redan på måndag – om viljan finns. Då har man skapat ett andrum för att tänka över nästa steg.

Moratorium nu – sedan amnesti!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar