måndag 19 september 2022

Demonstration mot rasism drog tusentals människor

"Stockholm mot rasism" på Norrmalmstorg 17 september 2022. KarloPhoto.

Att Sverigedemokraterna, tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, vann valet har upprört många. Rasismen har sedan flyktinginvandringen 2015 ökat kraftigt - tyvärr understödd av de flesta partierna. När invandrare beskrivs som "problem" blir det tillåtet att behandla dem som icke önskvärda. Det handlar inte bara om att ett riksdagsparti talar om "återvandringståg". Idag möts invandrare, framför allt mörkhyade, av ren och skär rasism i offentliga sammanhang. 

Sedan valet har demonstrationer mot rasism ägt rum på flera håll i Sverige. Den hittills största var på Norrmalmstorg lördag 17 september. Cirka 3 000 människor, vita, bruna och svarta, täckte torget. Många var unga. Stämningen var mycket god. 

Vänsterpartiet Storstockholm hade tagit initiativ till demonstrationen, men ett stort antal organisationer hörsammade inbjudan. Bland talarna märktes Per Bolund från Miljöpartiet. I vimlet märktes fanns även sångerskan Siv Malmkvist.

Ingrid Eckerman, grundare av nätverket Stoppa utvisningarna till Afghanistan! med 25 000 medlemmar, talade om hatet mot afghanska flyktingar: 

"Häromdagen avgick Annie Lööf som ledare för Centerpartiet. Hon hade fått nog av det hat som de så kallade ”svärjevännerna” skickat mot henne. Även vi som är aktiva på twitter får vår beskärda del av invektiv. Men det är ingenting mot det som de afghanska flyktingarna utsätts för. Speciellt riktar sig hatet mot dem som kom som ensamkommande barn för sju år sedan.

Invandrare i allmänhet, och unga manliga afghaner i synnerhet, anklagas för att ligga bakom allt som är dåligt i Sverige. De anklagas för att leva på bidrag, att vara kriminella mördare och våldtäktsmän. Tyvärr bidrar de flesta politiska partier till denna bild.

I själva verket är de unga afghanerna underrepresenterade bland invandrare som begår brott. De som fått chansen är nu eftertraktade i äldrevården, industrin, restaurangnäringen. Att de flesta unga som fått avslag hållit sig på rätt sida om lagen beror till stor del på civilsamhällets insatser."

Under demonstrationen sålde föreningen Stöttepelaren boken Den onödiga flyktingkrisen - rättssäkerheten, civilsamhället och flyktingarna 2015 - 2021 för halva priset liksom temanumret av Ordfront Magasin. 

Deltagande organisationer

Black lives matter Sweden

Stop Asian Hate Sweden

Intedinfetisch

Pensionsrättvisa

Feministiskt initiativ

Miljöpartiet i Stockholms stad

S-studenter

Stoppa utvisningarna till Afghanistan!

Antirasistiska Akademin

Grön ungdom

Ung vänster Storstockholm

Linje 17 mot rasism

SSU Stockholm

Gröna studenter Stockholm

Refugees Welcome Stockholm

Döttrar för internationell solidaritet

Läkare mot rasism

Vänsterpartiet Storstockholm


Från "Stockholm mot rasism", Norrmalmstorg 17.9.2022. KarloPhoto.

Siv Malmkvist, "Stockholm mot rasism", Norrmalmstorg 17.9.2022. Foto Jan Viklund.

Ingrid Eckerman, Stoppa utvisningarna till Afghanistan! vid "Stockholm mot rasism" 17.9.2022. KarloPhoto.

Per Bolund, Miljöpartiet vid "Stockholm mot rasism" 17.9.2022. KarloPhoto.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar