måndag 30 september 2019

Ny massdeportation till Afghanistan 1 oktober

Tisdag 1 oktober är det dags för nästa stora deportation av ungdomar till Afghanistan. I samband med riksdagens öppnande 10 september och massdeportationen samma dag ägde en rad manifestationer rum i Sverige. 

Den här gången blir det inte lika många manifestationer. Hjälparna har sina ungdomar, sina familjer, sina arbeten att tänka på. Barnfamiljerna har avslutat sin sittstrejk på Norra Bantorget. De ensamkommande med uppehållstillstånd måste fokusera på skolan.
Det betyder dock inte att motståndet har minskat. Tvärtom ökar det ständigt, i takt med att "vanliga" människor får klart för sig vad som pågår. Den som en gång träffat en afghansk f.d. ensamkommande ungdom vill inte gärna tänka sig henne/honom på gatan i Paris eller i Kabul.

Det blir "circles of silence", tystnadens cirklar på minst 17 platser. Under eftermiddagen blir det en manifestation utanför förvaret i Märsta. 
Sedan aktivitetsveckan har två böcker lanserats.
Boken Tusen barn tusen drömmar, med bilder och texter som sammanställts av volontärer på Österlen, i Falun och på Gotland, har delats ut till varje riksdagsledamot.
Boken Dom som stod kvar av Thord Eriksson handlar om både ungdomarna och alla svenskarna runt omkring. Lyssna på intervjun med författaren! Läs en intervju!
Om några månader kommer ytterligare en bok med berättelser från ungdomar och hjälpare, sammanställd av Margareta Söderberg.
Flera andra böcker har redan utgivits, liksom många rapporter och forskningsresultat. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar