söndag 23 juni 2019

Hur många år tar det att rensa ut de ensamkommande från Sverige?


Idag, annandag midsommar, kommer nyheten från gränspolisen. "Antalet verkställda utvisningar med polis har flerdubblats sedan 2016, samtidigt som självmant återvändande har minskat kraftigt." Merparten förväntas utvisas till Afghanistan där många unga ensamkommande aldrig varit tidigare
Uppdatering 11.8.2019: Gränspolisen meddelar att man hittills i år lyckats utvisa dubbelt så många som hela 2018 - 200 st. Om vi räknar 9000 ensamkommande, 100 barnfamiljer à 4 personer och 500 andra vuxna så handlar det om storleksordningen 10 000 personer som ska tvångsdeporteras. Hur många år tar det?

Sanningen är att under årets första fyra månader tvångsdeporterades 95 vuxna personer över 18 år till Afghanistan. Med samma takt skulle det betyda ca 400 personer under hela året. Det är alltså gränspolisens kapacitet.
Samtidigt vet vi att av de 23 500 ensamkommande ungdomarna med afghanskt medborgarskap som kom under 2015 är det 9000 som inte får uppehållstillstånd. Av dessa finns något tusental i Frankrike. Det återstår alltså 8000 som tycker att Sveriges gator är tryggare än Afghanistans gator. Antalet kan öka om en del av de 6500 med uppehållstillstånd för studierna inte klarar sina studier eller inte får fast jobb efter examen tillräckligt snabbt. 
Så även om gränspolisen återigen fördubblar sin kapacitet så tar det många år innan Sverige är rensat från ungdomar som tagits emot med öppna armar och hjärtan, som har fått svenska hem, integrerats i Sverige, har svenska familjer, gått flera år i skola. 
De som känner ungdomarna ser deras ångest och rädsla. Vanliga normalempatiska svenskar har svårt att klara av det och gör så gott de kan för att hjälpa. Det innebär att de gömmer, att de ger dem mat, att de hjälper dem att fly vidare. De gör detta utan att fundera på vad som kan vara olagligt. Civil olydnad kallas det, av samma sort som gjorde att vi hjälpte flyktingar från Norge under andra världskriget. 
Ungdomarna stannar i Sverige för att de vet att gatorna i Sverige är tryggare än gatorna i Afghanistan. Vad Migrationsverket anser om säkerheten i Afghanistan är oväsentligt för deras val.
LÄS MERInga kommentarer:

Skicka en kommentar