måndag 21 maj 2018

​Öppet brev till Stefan Löfvén: Den nya lagen är ett brott mot mänskliga rättigheter

Stefan Löfven tillsammans med ungdomar han vill ska utvisas. En skolklass på studiebesök i Riksdagen.

Författare: Bertil Egerö
Öppet brev till Stefan Löfvén: Den nya lagen är ett brott mot mänskliga rättigheter. Tusentals asylsökande utesluts

Bäste Stefan, du står idag för en mycket hård linje i asylfrågan. Du inledde med att stänga gränserna 2015, en fullt begriplig åtgärd. Du har följt upp med en politik som entydigt syftar till att tvinga fler unga asylsökande att lämna Sverige.
Idag går du en massiv kritik tillmötes med ett lagförslag vars brister är så stora att Lagrådet i praktiken sågar det. Två datum i lagen utesluter tusentals unga som självklart ska ha samma rättigheter att söka uppehållstillstånd för fortsatta studier.
Varför du inte kan se de unga asylsökande som en framtida resurs för Sverige är obegripligt. Varför du inte vill se hur din politik driver många av dem ner i en svart tillvaro av droger och kriminalitet är lika svårt att förstå.
Nu har regeringens förslag till tillfälliga uppehållstillstånd för fortsatta studier av många hyllats som en framgång. I kraft av ditt och regeringens motstånd är reaktionen begriplig. Men de grundläggande rättigheter alla asylsökande har tar den inte hänsyn till. Tvärtom: den utesluter tusentals unga asylsökande. Är det din avsikt?
Grunden i lagförslaget är de långa handläggningstider som medfört att många asylsökande nu är inne i studier upp till gymnasienivå. Självklart ska de få fortsätta, är lagens tanke. Samtidigt sätter lagen en gräns: du måste ha nått Sverige senast den 24 november 2015 för att kunna ansöka om uppehållstillstånd. Varför? Vågen av asylsökande hade ingalunda ebbat ut vid den tidpunkten.
Många remissinstanser har kritiserat denna gräns, liksom den helt obegripliga gräns datumet 20 juli 2016 sätter. Då ska nämligen migrationsverket ha beslutat, eller avsett att besluta (??) om avslag. Varför? Många som fick beslutet före den 20 juli hade då fått vänta de 15 månader lagen kräver.
Jag påminns om en dåvarande amerikansk utrikesminister som inför beskedet att 90-talets blockad mot Saddam Husseins Irak kostat en halv miljon barn livet, kallt konstaterade att ”det är det värt”.
Vi talar inte om miljoner, utan om tusentals. Sverige klarar att hantera de kanske 7 000 unga skolelever som ditt lagförslag nu utesluter. Du har makt att göra något åt detta. Ditt parti kan i riksdagen möta den kritik som framförs genom att acceptera att stryka de två datumgränser ni har så svårt att försvara. Då visar ni vad mänskliga rättigheter betyder för Socialdemokraterna.
Vi är många i civilsamhället som behöver detta för att alls kunna tänka på att stödja regeringen i årets val. Våra röster kommer att väga tungt.
Bertil Egerö
God man, Lund 

1 kommentar:

  1. Många av dessa unga flyktingar flyr nu ännu en gång, den här gången från välfärdslandet Sverige. Skam.

    SvaraRadera