onsdag 16 augusti 2017

Hot om våld när de högerextrema demonstrerar på Medborgarplatsen

Brev skickat till polismyndigheterna i Stockholms län.

Skarpnäck 16.8.2017

Till polismyndigheten i Stockholms län

Härmed bestrids tillståndet för en rasistisk/nazistisk/högerextrem sammankomst på Medborgarplatsen den 19 augusti 2017 kl 13-17. Den tycks ordnad av Stå upp för Sverige. Kallelser till demonstrationen innehåller uppmaningar till våld (se två bilder nedan). https://www.facebook.com/events/124189034884814/?active_tab=discussion

Vid medborgarhuset pågår samtidigt en sittdemonstration mot utvisningarna av de afghanska ungdomarna. Kallelser går ut till vuxna som stödjer aktionen att närvara kl 13-17. https://www.facebook.com/ungisverige.nu/?fref=ts

Kämpa Sthlm är en grupp som misstänks ha anknytning till AFA. De utlyser en stödaktion för de strejkande ungdomarna kl 13-19. https://www.facebook.com/kampasthlm/?fref=ts

Hammarby handboll kommer att ha aktiviteter med barn och vuxna på torget kl 11-19. http://hammarbyhandboll.se/?p=7648

Jag anför följande argument för att tillståndet för den högerextrema demonstrationen dras in:

1.     1. Ordningsskäl. Tre eller fyra aktiviteter samtidigt på torget gör det svårt för polisen att övervaka vad som händer. Att ha de högerextrema, varav några våldsinriktade, på torget är problem nog. Om dessutom AFA-anhängare kommer dit är risken för våld uppenbar.

2.     2. Det är tydligt att demonstrationen som annonseras av Stå upp för Sverige har syften som strider mot mänskliga rättigheter. Artikel 4 a lyder: ”förklara som brottslig gärning som är straffbar enligt lag allt spridande av idéer grundade på rasöverlägsenhet eller rashat, uppmaning till rasdiskriminering, liksom alla våldshandlingar eller uppmaning till sådana handlingar mot en viss ras eller en grupp av personer av annan hudfärg eller annat etniskt ursprung och även lämnande av stöd i någon form till rasistiska aktiviteter, inklusive finansiering av sådana aktiviteter”.

Ingrid Eckerman
Pensionerad allmänläkare
Initiativtagare till uppropet, hemsidan och Facebookgruppen (med 16 000 medlemmar) ”Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!”


2 kommentarer:

  1. Var det inte så att man flyttade de sittstrejkande ungdomarna från Mynttorget till Medborgarplatsen för att öka säkerheten??

    SvaraRadera
  2. Jo visst. Men det betyder ju inte att det är säkert ändå. Det beror ju bland annat på vilka som kommer, och hur många våldsbenägna det är från respektive sida. Om vi fredliga är många så blir det svårare för de våldsbenägna.

    SvaraRadera