lördag 20 maj 2017

Till politiker: Länkar till bra artiklar om ensamkommande


Det är bra när politiker träffar dem det handlar om.


Pressmeddelande till (nästan) alla riksdagspolitiker + nästan alla socialdemokratiska politiker i Stockholms stad.
Vi är hundratusentals vuxna, unga och små svenskar som är djupt berörda av pågående och kommande utvisningar av minst 12 000 tonåringar, till framför allt Afghanistan och Somalia. 
Vi vet att pojkarna i Afghanistan i stor utsträckning blir hänvisade till att rekryteras av talibaner eller andra krigargrupper. Flickor som plastikopererats i Sverige och som inte återigen blir hopsydda kommer inte att accepteras av det somaliska samhället - prostitution blir kanske deras lott. 
De flesta kommuner tar sin hand från ungdomarna när de enligt Migrationsverket fyller 18 år, oavsett var de är i sin asylprocess och oavsett deras psykiska hälsa. De hänvisas till vuxenboenden någonstans i Sverige och förlorar god man, advokat, skolkamrater, familjehem, hbt-personal. De kan inte räkna med fortsatt skolgång och får inga slutbetyg.  
På hemsidan Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar! finns fakta och länkar i olika flikar. Dessutom många artiklar, varav ett stort antal tidigare skickats som pressmeddelande. I högerspalten kan ni välja mellan olika typer av artiklar. 
Facebook-gruppen med samma namn har över 10 000 medlemmar, både svenskar och ungdomar. 
#Vi står inte ut har en officiell facebooksida som gillas av 48 000 personer. 
Länkar till några faktaartiklar
Tio procent av åldersuppskrivna ungdomar får stanna Vid förändrad asylpolitik kommer åtminstone 12 000 av de 35 000 som under 2015 registrerades som ensamkommande barn att få avslag. Anmärkningsvärt är att en så hög andel av dem som skrivits upp i ålder får avslag.
Ensamkommande ungdomars hälsa bryts ner  Rapport om hälsoläget bland ensamkommande ungdomar och deras stödpersoner. Del 1: "Ensamma inväntar de beskedet om utvisning".  
De ensamkommandes stödpersoner påverkas starkt Rapport om hälsoläget bland ensamkommande ungdomar och deras stödpersoner. Del 2: ”Nu ser de hur ungdomarna successivt bryts ner”.
Statistiken visar att vi behöver de utvisningshotade ungdomarna  Vi behöver arbetskraft i just dessa åldrar.

Socialdemokrater: Argument om asylhantering att ta med till kongressen Författarna tror att Socialdemokraterna vill ha ett rättssäkert Sverige för alla.
Svenskarnas berättelser Under den här taggen samlas berättelser från gode män, lärare, socialscekreterare, familjehem, hvb-personal m.fl. 
Ungdomarnas berättelser På bara ett drygt år har ungdomarna lärt sig så mycket svenska att de kan skriva både prosa och dikt. 1 kommentar: