lördag 17 december 2016

Korruptionen i Kabul tar återetableringsstöden?

I olika grupper på Facebook får vi nu rapporter från dem som återvänt till Afghanistan. En del återvänder "frivilligt" då de inte ser någon annan råd. Får de det ekonomiska bidrag de är berättigade till?


De får då rätt till ett återetableringsstöd på 30 000 kr (se bild nedan). Detta ska kvitteras ut kontant som en engångssumma på IOM (International Organization for Migration). När de landat i Kabul får den en kod via mail, messenger eller sms att visa upp. Bidraget måste hämtas ut inom tre månader från beslut.

Det finns exempel på dem som fått sina pengar inom några dagar. Men andra har väntat i åtta månader utan att lyckas få sina pengar. En del är analfabeter, och då finns det många hinder och mellanhänder på vägen. Enligt rykten är det många som inte får ut hela sina bidrag.

En frivillig återvändare fick på migrationsverket instruktioner om hur och var han skulle hämta ut sitt bidrag. En man skojade med honom och sa att det var så mycket pengar att de skulle räcka till att köpa ett hus i Afghanistan. Han vill i stället använda pengarna för att resa tillbaka till det land där han är uppvuxen och har släktingar.

Men när han besökte IOM häromdagen fick han inga pengar. De kräver att han ska vara kvar i Kabul ett par månader eller så och starta en affärsverksamhet innan han får sina pengar.

Om inte detta är korruption så vet jag inte vad det är. Antingen har man slut på pengarna. Eller också dröjer man med verkställigheten för att man hoppas få ett erbjudande om en del av pengarna.

Frågan är vilka åtgärder IOM och Migrationsverket kommer att vidta.

En annan, hittills outredd, fråga är vad som händer med den stora summa kontanter de kvitterar ut. Blir de rånade? Lurade? Hotade? Eller kommer de till reell nytta?

Uppdatering 28.12.2016
Kritik mot återvändarstöd: "Falskt hopp om rimligt liv"  SvD 28.12.2016
UDI mistenker korrupsjon - stopper utbetalinger  Aftenposten, Norge 18.2.2016
Pressmeddelande

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar