torsdag 28 mars 2024

Svenska afghaner tar avstånd från IS

Senaste tiden har vi hört om förskräckliga dåd som genomförts eller planerats av afghanska medborgare. Sedan länge är afghaner, framför allt de som kom som ensamkommande barn 2015, en hatgrupp i samhället. Ska hatarna nu få än mer vatten på sin kvarn?

Grovt sett kan de afghanska invandrarna delas in i två grupper: Hazarerna är en förföljd minoritet i Afghanistan med delvis mongoliskt ursprung och som därför kan ofta kännas igen på sitt utseende. Majoritetsgruppen pashtuner och andra minoriteter som tadjiker, baloucher m.fl. kan inte utseendemässigt definieras som afghaner. I Sverige är majoriteten av afghanska invandrare hazarer.

Två afghanska män har gripits i Tyskland då de planerat en terrorattack mot Sveriges riksdag som hämnd för koranbränningarna. Det visar sig att de tillhör organisationen IS-Khorasan (IS-Kh) med rötter i Afghanistan. IS-Kh har också tagit på sig ansvaret för terrordådet i en konsertlokal i Moskva där minst 137 personer dödades.

Betyder det att vi ska vara rädda för ”våra egna” afghanska invandrare? Nej – risken att ”våra” afghaner radikaliseras i IS-riktning är mycket liten, just för att majoriteten är hazarer.

Hazarerna i Afghanistan har under lång tid varit förtryckta av majoritetsgruppen pashtuner och är förföljda av talibanerna och IS-Kh. IS-Kh har genomfört en ökande mängd attacker i Afghanistan sedan talibanerna tog makten, och många av dem är specifikt riktade mot hazarer. IS-Kh anser att talibanernas sunnimuslimska tolkning av islam inte är fundamentalistisk nog, och att de shiamuslimska hazarerna inte är riktiga muslimer. Så att afghaner i Sverige skulle liera sig med IS-Kh är inte sannolikt.

Många unga afghaner, från alla folkgrupper, som kom till Sverige 2015 beskriver det som att de slapp ut ur en bur. Här fick de bestämma över sig själva. Deras åsikter och önskemål efterfrågades. De blev snabbt integrerade i det svenska samhället, tog in våra värderingar. De blev sekulariserade, många förlorade sin tro helt eller konverterade till kristendomen. De är absolut inte intresserade av en religiös åskådning som är ännu mer instängande än den de lämnat.

Däremot är det många av de tusentals som inte fått lov att stanna i Sverige som hyser stor bitterhet mot vårt land. Efter att med stora ansträngningar pluggat, jobbat, betalat skatt etc, upplever de Migrationsverkets och domstolarnas avslag som ett stort svek. De vill inte vara kvar i Sverige, de vill inte ha med Sverige att göra.

Vi har dock inte sett några tecken till att de radikaliseras i religiös riktning. Vår uppfattning är att det stöd de fått och fortsätter att få från svenskar i Sverige och även Frankrike mildrar deras bitterhet. De vill inte svika oss.

Läs också Terror mot Afghanistans hazarer och "otrogna" i väst  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar