fredag 22 mars 2024

Terror mot Afghanistans hazarer och ”otrogna” i Väst

 


Logga för Islamska Staten Khorasan

Det har avslöjats att organisationen IS – Khorasan har planerat en terrorattack mot Sveriges Riksdag, och två personer med afghanskt ursprung har gripits i Tyskland. IS-Khorasan (IS-K, IS-Kh eller IS-KP) ingår i terrornätverket IS (Daesh) och har under de senaste åren vuxit till dess internationellt sett mest aktiva gren. 

IS-Khorasan är en fundamentalistisk sunni-muslimsk organisation baserad i Afghanistan. De kämpar för ett världsomspännande muslimskt kalifat och bekämpar alla som de uppfattar som ”otrogna”. Sedan organisationen bildades 2015 har den genomfört en mängd terrorattacker i Afghanistan, bland annat en blodig självmordsattack bland dem som väntade på evakuering från Kabuls flygplats efter talibanernas maktövertagande i augusti 2021.

Den främsta måltavlan har varit landets hazariska shiamuslimska minoritet. Hundratals shiamuslimer har dödats och skadats när IS-K har sprängt deras moskéer i Afghanistan och Pakistan. 2022 dödades 54 människor vid en attack mot ett utbildningscenter för hazariska flickor. Stora attacker har också genomförts mot Afghanistans sikhiska minoritet.

Hotet mot shiamuslimer är tydligt uttryckt i en video från 2022, där IS-Khorasan deklarerar: ”Vi ska döda dem utan att tveka eftersom de är polyteister och mördar sunniter”.

Förhållandet mellan den afghanska talibanregimen och IS-Khorasan är komplicerat. IS-K bekämpar talibanerna som de anser inte är tillräckligt konsekventa i sin islamism, och talibanerna har internationellt åtagit sig att förhindra terroristorganisationer att använda Afghanistan som bas. Samtidigt finns starka kopplingar mellan IS-K och den gren av talibanrörelsen som leds av talibanernas inrikesminister Sirajuddin Haqqani.

Det är helt klart att talibanregimen inte kan eller vill förhindra den terror som IS-K utövar mot ”otrogna” i Afghanistan. Tvärtom har IS-K:s attacker ökat drastiskt sedan talibanerna tog makten. Därmed utgör IS-K ett reellt hot mot afghanska medborgare som har levt i västvärlden. Västerländska seder och klädsel ses som tecken på avfall från islam, och de som är öppet kristna eller ateister löper mycket stora risker om de deporteras till Afghanistan. Hazarer, som utgör majoriteten av de afghanska flyktingarna i Sverige, är extra utsatta eftersom de ofta kan identifieras genom sitt utseende och antas vara shiamuslimer och därmed ”otrogna”.

Författare: Karin Fridell Anter 

Läs mer

”The Taliban Genocide of Hazaras in Afghanistan”. Genocide Watch. 7 december 2023.

”Afghanistan: Who are Islamic State Khorasan Province militants?”. BBC. 11 oktober 2021. 

”The Islamic State in Khorasan between Taliban counter-terrorism and resurgence prospects”. International Centre for Counter-Terrorism (ICCT). 30 januari 2024.

”Islamic State Khorasan Province”. Australian National Security. 7 november 2023. Läst 21 mars 2024.


Pressmeddelandet  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar