torsdag 4 juni 2020

Feminister, vi ber er: Höj era röster för de utvisningshotade flickorna!

Sara Sediqi, ensamkommande, Zahra Hosseiny, mamma, Ali Zardadi, ensamkommande
Sara Sediqi, ensamkommande, Zahra Hosseiny, mamma, Ali Zardadi, ensamkommande
Upprop till alla feminister!
Många, framförallt feminister, har agerat starkt på Paolo Robertos och hans gelikars kvinnofientliga beteende. Det är jättebra att ni gör det. Och att ni visar tydligt att ingen man får behandla en kvinna på så sätt. Ni bekräftar att ni aldrig accepterar att kvinnor ska behöva utsattas för sådana omänskliga agerande.

Men låt oss påminna oss något annat som också handlar om utsatta flickor och kvinnor som kan utsattas för sexuellt våld. Just nu pågår en parlamentarisk kommitté som diskuterar utformningen av Sveriges framtida migrationspolitisk. Den diskuterar bland annat de asylsökande som har utvisningsbeslut.
Bland dem som riskerar att utvisas finns barnfamiljer. Där finns små flickor, många födda i Sverige. Där finns större flickor som hotas av tvångsgiftermål. Där finns mammor som anklagas för hedersbrott och riskerar att stenas, för att de har umgåtts med män i Sverige. Det finns också ensamkommande flickor som slängt slöjan och tagit åt sig av svenska värderingar. Där finns unga kvinnor som flytt från mannen som misshandlat henne.
Senast den 15 augusti kommer kommittén att presentera vad den har kommit fram till. Som det ser ut nu så vill de flesta partier att alla som har fått utvisningsbeslut, inklusive dessa kvinnor och flickor, ska lämna Sverige så snabb som möjligt. I praktiken innebär det att, om vi inte agerar nu, förr eller senare kommer dessa små flickor, tonårstjejer, mammor och ensamkommande tjejer att utvisas från Sverige till ett religiöst samhälle där kvinnor är helt beroende av män och där de inte har samma värde som män. Ett land där barn och kvinnor drabbas hårt av inbördeskrigets följdverkningar. Ett land där terrorister kan angripa ett BB och mörda nyfödda och deras mammor. Ett land där talibanerna får mer makt och minskar kvinnornas frihet ännu mer. Det är en mörk framtid som väntar dessa flickor och kvinnor.
Men vi har chans att höja rösten, kraftsamla och agera innan det är försent. Precis som vi har agerat för kvinnan som blev offer för Roberts agerande. På så sätt kan vi skydda hundratals kvinnor som med stor sannolikhet kommer att utsattas för sexuellt våld om de skulle behöva utvisas. Vi måste påminna alla riksdagspartier att de måste värna flickor och kvinnor på riktigt och inte bara med tomma ord. Vi ska fråga vår feministiska regering varför vill de utvisa kvinnor och tjejer som med stor sannolikhet kommer att utsattas för sexuellt våld om de utvisas.
Vi vet att det inte alltid är bekvämt att prata om migrationsfrågan, eftersom det har varit och är en av de mest kritiserade frågorna i debatten. Det krävs mod att ta upp diskussionen. Vi vet att ni feminister har modet. Ni vågar prata om saker som är viktiga även om det inte uppskattas av alla. Låt oss göra det tillsammans – högt så ingen politiker kan undgå att höra!
Sara Sediqi, ensamkommande, student, asylaktivist, ledamot i FN-föreningen i Kramfors
Ali Zardadi, ensamkommande, student, asylaktivist, Raoul Wallenberg-stipendiat Ungt kurage 2018, ungdomsrepresentant i nätverket Stoppa utvisningarna till Afghanistan!
Zahra Hosseiny, mamma och kvinna, FARR-stipendiat 2020, nätverket Liv utan gränser 
Först publicerad i ETC 30-5-2020.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar