torsdag 14 maj 2020

Dådet på förlossningskliniken: "... döda spädbarn, gråtande bebisar med mammas blod ..." Ögonvittnen berättar

US says Islamic State conducted attack on Kabul hospital

Ögonvittnen berättar om attacken på en förlossningsklinik i Kabul 12 maj 2020

Översättning Ehsan Yosefi (facebooknamn)
Vad hände på toaletten?
"Vi flyttade henne till toaletten för att förlösa barnet eftersom det var ett tryggt rum.
Hon vred sig som en orm av smärta, men höll för munnen för att inte bli hörd av terrorister.
Terroristerna kom bakom dörren och ropade att vi skulle öppna dörren och att de var där för att hjälpa till, men vi visste att de var där för att döda oss och höll oss tysta.
Kvinnan födde sitt barn och vi hade ingen utrustning. En sjuksköterska klippte av bebisens navelsträng med bara händerna och knöt om den med en bit av sin slöja som hon rev av.
Vi torkade barnet och golvet med toapapper och var dödstysta. Skräcken hade tagit över oss och när som helst kunde terroristerna ta sig in."
Vad hände på första våningen?
"Vi var ungefär 40 personer i skyddsrummet på första våningen och bland oss var nyfödda barn, minst fyra mammor, läkare och sjuksköterskor.
Vi var där runt fyra timmar och jag kommer inte ihåg annat än skräck och rädsla, det var de värsta fyra timmarna i mitt liv.
Jag kunde varken prata eller gråta, det kändes att domedagen var här", berättar ögonvittnet Shirin som heter egentligen något annat och har jobbat på sjukhuset sedan sjukhuset invigdes för fem år sedan.
Vad hände på andra våningen?
Sara som egentligen heter något annat och jobbar med administrativt arbete berättar att larmet gick i tid, men besökarna visste inte vart ska de ta vägen. Läkare och sjuksköterskor tog sig in i skyddsrummet tillsammans med några besökare. Bland dem fanns det tre utländska medarbetare.
"Efter en kvart tog sig terroristerna till andra våningen. De öppnade samtliga dörrar och sköt vilt och slutligen tog de sig fram till skyddsrummet, men de lyckades inte ta sig in i rummet.
Vi var där i 4,5 timmar. Första timmen var vi skräckslagna men resterande 3,5 timmarna bad vi.
Starkaste upplevelsen var när vi kom ut ur rummet och vår chef sa att vi ska leta efter personer som fortfarande lever.
Det var döda kroppar överallt, döda spädbarn, gråtande små bebisar som var blodiga med mammornas blod, livlösa mammor som hade dödats med flera skott. Två mammor som låg på förlossningsbänken och hade dött av två, tre skott var hjärtskärande att se", berättar hon.
Vad hände vid entrén?
"Jag satt vid entrén och släppte in besökare som var många. Plötsligt kom två personer med burka, de växlade några ord med vakten som stod vid dörren och efter en kort stund slängde de sina burka och sköt vakten. De tog sig in i på gården och sköt flickan som lekte där. Därefter sköt de en kvinna lite längre fram och började skjuta vilt på alla besökare. Det var rena avrättningar och folkmord och inget annat", berättar den skräckslagna receptionisten ........
Fakta  
Minst 24 personer har avlidit, varav 11 nyblivna eller blivande mödrar och två spädbarn. Minst 20 skadades, varav fem mammor. Ett barn blev skadat i benet och har opererats. 19 spädbarn flyttades till ett annat sjukhus. Det är inte klart hur många av dem som nu är moderlösa. Inte heller hur många storasyskon som blivit moderlösa. 
Sjukhuset, ett BB som drivs av Läkare utan gränser (MSF Afghanistan), ligger i västra Kabul, ett område som bebos huvudsakligen av shia-muslimer, dvs. hazarer. Flera dåd där många dödats har tidigare begåtts i området, bland annat på ett bröllop och i en moské. IS har tagit på sig de tidigare dåden.
Samma dag begravdes en polischef i Nangarhar. I en attack dödades 32 människor och 133 skadades. Ytterligare personer dödades i andra delar av landet. 
Läs mer: ​"De kom för att döda mammorna"  Läkare utan gränser 15.5.2020​
Newborns among 40 killed in attacks on Afghan hospital and funeral 
 The Guardian 12.5.2020
/Ingrid Eckerman 15.5.2020Ill. Reza Rajabi, tidigare i Sverige, nu i Tyskland.

Bild
Militärer förde bort de små barnen till ett annat sjukhus där de blivit omhändertagna.


1 kommentar:

  1. Det är stora delar av världen, som skriker efter hjälp och varför? Man svälter och så mycket mer som händer, dit vi vill inte en se, vi vill blunda, då kan vi fortsätta som vanligt. Öppna ögonen, lyssna, var medmänskligt,HJÄLP!

    SvaraRadera