lördag 17 augusti 2024

Talet på Mynttorget 17 augusti 2024: Historien om dem som kom 2015

Uppropet och gruppen hette från början Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar! Senare förstod vi att också barnfamiljerna behövde stöd och då ändrades namnet. Vi anser att INGEN ska utvisas till Afghanistan!

Idag har World Hazara Council Sweden sammankallat till en demonstration mot talibanregimen. Jag kommer att berätta om alla er som kom 2015. De som kommit 2021 och senare känner inte till era historier.

Jag heter Ingrid Eckerman. Hösten 2016 startade jag uppropet och nätverket Stoppa utvisningarna till Afghanistan! som nu har 26 000 medlemmar.
Jag vill berätta historien om dem som kom till Sverige för nio år sedan.
År 2015 kom många flyktingar till Sverige och sökte asyl, skydd, från sitt hemland. De var så många att Sverige ändrade lagarna för att det skulle vara lättare att utvisa dem, skicka tillbaka dem till sina hemländer.
Av dem som kom 2015 var 23 000 afghanska medborgare under 18 år, dvs barn. De togs väl om hand, fick börja skolan, fick svenska familjer och fotbollslag. Bara 6000 hann få permanent uppehållstillstånd enligt gamla lagen.
17 000 fick vänta på sina intervjuer och vänta på sina beslut. Många skrevs upp i ålder för att Migrationsverket skulle kunna fatta utvisningsbeslut. De flesta fick avslag. Sverige ville att de skulle resa tillbaka till Afghanistan.
Flera begick självmord. Ungdomarna ville inte till Afghanistan. Många hade vuxit upp i Iran. Många hade hot mot sig i sitt hemland. De började en sittstrejk, den längsta demonstrationen vi haft i Sverige. Från augusti till oktober satt hundratals ungdomar, dag och natt, på trappan till Medborgarhuset.
Då skapades en ny lag som sa att om man uppfyllde vissa villkor så skulle man kunna få studera på gymnasiet, skaffa sig jobb och sedan få permanent uppehållstillstånd. Ungefär 5000 klarade detta.
Lika många, eller kanske fler, tog sig till Frankrike och Tyskland, där de så småningom fick uppehållstillstånd. Andra blev kvar i Sverige som papperslösa.
Det fanns också barnfamiljer som fick avslag på avslag. Först i december 2022, mer än ett år efter talibanernas övertagande, bestämde man att alla kvinnor med familjer skulle få stanna. Men deras söner får avslag när de fyller 18 år.
De två sista åren har många sökt asyl på nytt. Återigen får de flesta män över 18 år avslag. De kan ha bytt religion eller slutat tro på gud. De kan ha kommit ut som homosexuella. De kan ha tagit helt avstånd från talibanernas sätt att leva. Men Migrationsverket anser att de kan anpassa sig efter talibanernas kulturella seder och bruk.
Kan ni förstå det? Att unga män, som levt nio år i Sverige, ska leva som talibanerna säger? I annat fall kan de straffas, kanske dödas.
I Afghanistan finns också ett femtiotal personer som borde få komma till Sverige. Det är tolkar, som jobbat för oss svenskar, och deras familjer. För dem är Afghanistan livsfarligt. Men Sverige vill inte hämta hit dem!
Låt oss protestera både mot talibanernas regering och mot Sveriges regering!
Jag kommer att gå runt och samla in pengar till Stöttepelaren, en förening som hjälper de papperslösa unga afghanerna med matpengar. Glöm dem inte!
Swish: 123 583 19 04
Bankgiro: 5228-2381
Bankkonto: SEB 5368 11 065 76 för månadsgivare





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar