fredag 8 januari 2021

Stora protester i Pakistan mot de brutala morden på hazariska gruvarbetare

Quetta juli 2011: En av många attacker riktade mot hazarer. I Afghanistan sker idag motsvarande sak: Bussar stoppas och talibaner eller andra terrorister dödar eller kidnappar de passagerare som är hazarer. Målning av anonym hazarisk konstnär.

För den journalist som vill veta mera kan vi förmedla kontakt med Rifo som nämns i artikeln. Han har mer att berätta och har filmmaterial från Quetta.

Tusentals hazarer demonstrerar mot pakistanska regeringen för dess undfallenhet mot IS-terrorister. De har blockerat en infartsväg till staden Quetta, där de lagt kropparna efter de elva mördade gruvarbetarna. I snart en vecka har de väntat på regeringens reaktion.

Den 3 januari blev minst 11 gruvarbetare dödade i den lilla gruvstaden Machh nära Quetta, huvudstad i den pakistanska provinsen Baluchistan. Arbetarna överfölls och bakbands och sedan skar förövarna av deras halsar. Dådet utfördes av den pakistanska grenen av IS (Daesh), med det enda motivet att arbetarna betraktades som ”otrogna” eftersom de tillhörde den shiamuslimska folkgruppen hazarer. Stora demonstrationer i Quetta, Karachi och andra städer protesterar mot morden som också har fördömts av FN:s generalsekreterare och regeringscheferna i ett antal länder. Trots att Sverige har en stor hazarisk befolkning har händelsen dock inte uppmärksammats av svenska massmedia eller politiker.

Hazarer är ett minoritetsfolk i Afghanistan, och många av de afghanska medborgare som flytt till Sverige är hazarer. I Quetta finns minst en halv miljon hazarer. Många flydde dit under den afghanske emiren Abdur Rahmans folkmordsliknande förföljelse i slutet av 1800-talet. Andra har flytt senare från det förtryck som alltid har hotat den shiamuslimska minoriteten i det sunnimuslimska Afghanistan och som har varit extra hårt när talibanerna har haft makten. Ytterligare andra har sökt sig till gruvorna på den pakistanska sidan gränsen eftersom det är mycket svårt att försörja sig i det kaotiska och krigshärjade Afghanistan.

Även i Quetta har hazarerna blivit utsatta för en mängd terrordåd, bland annat tre stora bombningar som år 2013 dödade mer än 200 människor. Afghanistankännaren professor William Maley från Australian National University konstaterar att hazaras som grupp sällan skapar problem i det samhälle där de finns, men att själva deras existens kan vara nog för att driva fram extremistiska attacker. I Quetta bor hazarerna i två ghettoliknande slutna enklaver på branta berg i varsin ände av staden, omringade av taggtråd och bevakade av beväpnade vakter.

Den hazariske flyktingen Rifo, som bor i Sverige, har nyligen besökt Quetta för att undersöka hazarernas situation. Han berättar att det är nästan omöjligt för hazarer att försörja sig i Quetta. Att bege sig utanför de hazariska områdena är förenat med stor risk efter alla dödliga attentat. Gatuförsäljare och affärsinnehavare vågar inte längre hämta sina varor från den centrala marknaden, och ingen vågar anställa hazarer eftersom ett attentat då kan riktas mot deras egen verksamhet. Som ett resultat är de hazariska områdena märkligt tomma på män – de som har kunnat har flytt till Australien, Iran eller Europa och försöker försörja sina familjer på avstånd.

Hazarerna i Pakistan har länge försökt att bemöta våld och förföljelse med ickevåldsmetoder. Efter morden på gruvarbetarna har de anhöriga och tusentals andra hazarer blockerat en infartsväg till Quetta, där de har placerat de döda kropparna och vägrar att begrava dem innan Pakistans regering garanterar hazarernas säkerhet och ställer mördarna inför rätta. Protesten har nu pågått i fem dygn, och demonstranterna fortsätter att sitta på vägen tillsammans med de döda kropparna, medan temperaturen ibland går under fryspunkten.

Hazarernas sittstrejk i Quetta har blivit startskottet för en mängd liknande aktioner runt om i Pakistan. Inte bara hazarer utan även människor från andra folkgrupper blockerar vägar och kräver ett slut på våldet och otryggheten i landet. Solidaritetsmanifestationer har också hållits i Australien, USA och Storbritannien. 

En rad internationella media har rapporterat om händelserna.

Reuters https://www.reuters.com/article/pakistan-killings-minority/islamic-state-claims-responsibility-for-attack-on-pakistans-shiite-hazara-minority-that-kills-11-idUSKBN2980HH

BBC https://www.bbc.com/news/world-asia-55522830

Voice of America https://www.voanews.com/south-central-asia/gunmen-kidnap-execute-11-miners-pakistan

Deutsche Welle https://www.dw.com/en/pakistan-gunmen-kill-11-minority-hazara-coal-miners-in-baluchistan/a-56119522

Aljazeera https://www.aljazeera.com/news/2021/1/4/pakistani-hazara-families-refuse-to-bury-dead-after-attack

Verdens Gang https://direkte.vg.no/nyhetsdognet/news/sjiamuslimer-drept-i-angrep-i-pakistan.tOxqcwkJI

Bilden kommer från Hazara genocide portrayed in arts, Hazara News Pakistan 14.4.2012 

Media äger rätt att återge texten med angivande av författare (Karin Fridell Anter) och källa. 

Kontakt: Karin Fridell Anter 070 769 40 17, Ingrid Eckerman 070 557 31 93

Pressmeddelandet  


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar