tisdag 10 september 2024

Hur står det till på Migrationsverket Region Syd?

 

När enhetschefen tycker att 3 – 4 års handläggning är tillfredsställande och när en handläggare får epitetet ”avslagsmaskinen” – då väcks misstankarna om flyktingfientlig inställning i allmänhet och diskriminering av afghaner i synnerhet.

Ett hundratal ungdomar som handläggs på Migrationsverket i Malmö har inte fått sina permanenta uppehållstillstånd enligt gymnasielagen. Anledningen är att Migrationsverket legat på deras tidigare ansökningar i upp till fyra år, utan att fatta beslut. Ungdomarna hänvisas till att söka asyl, men då beslutar handläggarna oftast om avslag.

Av ett antal artiklar i ETC framgår att enhetschefen Fredrik Green inte har förstått vari felet ligger, och inte heller förstår vilken katastrof det innebär för de drabbade.

I det öppna brev som tillställdes Fredrik Green i juni förklarade vi vad som hänt på följande sätt:

”Gymnasielagen innebär tre processer:

  1. Man söker ett tillfälligt uppehållstillstånd på 13 månader för att söka och komma in på en gymnasieutbildning.
  2. Man söker förlängning som täcker gymnasieutbildningen enligt studieplanen plus sex månader då man ska skaffa jobb. Vid behov har man kunnat ansöka om utökad tid för studier.
  3. Man söker permanent uppehållstillstånd och ska få det om man inom sex månader efter examen har en fast anställning som uppfyller ett antal krav.

Varje förlängning kräver att man ansökt innan det gällande uppehållstillståndet gått ut.

För de här ungdomarna har förlängning enligt process 2 i Malmö blivit liggande obehandlad i 3 – 4 år. När ungdomarna i god tro ansöker om permanent uppehållstillstånd (process 3) visar det sig att de inte har uppehållstillstånd.

Migrationsverket i Malmö har då valt, inte att först behandla process 2 som kom in först och därefter process 3, utan att över huvud taget inte fatta beslut för process 2. Då blir Migrationsverkets slutsats att de inte kan få förlängning enligt process 3, dvs. permanent uppehållstillstånd, eftersom de vid ansökningstillfället saknade uppehållstillstånd.”

Vi önskade en förklaring till hur detta kunde hända, en redovisning av hur man arbetar för att detta inte ska kunna hända igen och att Fredrik Green skulle visa lite mer empati med de drabbade.

Den 28 augusti fick vi följande svar:

- Till att börja med vill jag förtydliga att alla individer som handläggs på någon av de fyra enheterna i Malmö i första hand har sökt asyl. Det innebär att ärendena hanteras och prioriteras som ärenden om asylförlängningar, alla andra skäl blir sekundära.

Detta stämmer inte. Migrationsverket ska utreda det mest fördelaktiga skälet först, och det var permanent uppehållstillstånd enligt gymnasielagen. Att många även fyllt i rutan ”jag har skyddsskäl” i ansökningsblanketten kan inte ses som att de i första hand sökt asyl.

- Vi har gått igenom befintlig statistik och kan inte finna något belägg för att det är någon skillnad i hanteringen mellan region Syd och övriga regioner. Det vi kan se är att handläggningstiderna generellt för asylförlängningar har varit något längre i region Syd än i övriga landet.

Inte heller detta stämmer. Inte från något annat regionkontor har vi hört att ansökningar enligt gymnasielagen blivit liggande i 3 – 4 år. Vi har också fått siffror från Migrationsverket som visar att handläggningstiden för permanent uppehållstillstånd enligt gymnasielagen varit mer än dubbelt så lång för Region syd än för Region nord och Region väst. I juli 2023 hade Region syd bara handlagt en bråkdel så många ärenden som de andra regionerna.

- Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2023:3 innebar en ny praxis för att beviljas permanent uppehållstillstånd enligt gymnasielagen. Migrationsverket är skyldigt att i sina beslut följa gällande lag och praxis.

Denna praxisändring påverkar inte dessa ungdomar. De hade fasta anställningar innan uppehållstillstånden enligt process 2 skulle ha gått ut.

När han fick ytterligare en chans att förklara sig svarade Fredrik Green:

- Jag ser att jag behöver förtydliga. De ärenden som du avser i Malmö är ärenden där individen har sökt både asyl OCH förlängning på gymnasietillstånd. Migrationsverket måste pröva alla grunder för uppehållstillstånd i ett sammanhang och måste pröva asylskälen före alla andra skäl. De här ärendena har därför hanterats och prioriterats som övriga ärenden om asylförlängningar.

Det tycks som att Fredrik Green anser det vara okey att asylärenden får vänta 3 – 4 år på beslut. Här måste man ifrågasätta om det är lagligt att vänta så länge med att fatta beslut att det inte bara är en olägenhet utan också omöjliggör för myndigheten att fatta beslut i lagens anda.

Det går heller inte att helt bortse från möjligheten att afghanska medborgare diskrimineras, eller att Region Syd i sin helhet har en mer flyktingfientlig inställning än övriga kontor. Det var här en handläggare fick epitetet ”avslagsmaskinen”.

Upprop

Rädda Jawad och 99 andra som väntar utvisning på grund av Migrationsverkets försummelse!

Läs mer

Öppet brev till Fredrik Green, enhetschef Migrationsverket Region Syd  28.6.2024

Ungdomarna utvisas – trots att de uppfyller alla krav: ”Ett Malmöproblem”  ETC 6.6.2024

Jawad uppfyller alla krav – utvisas ändå  ETC 31.8.2024

De införde gymnasielagen – så ser de på den nya vågen avslag  ETC 6.9.2024

Bidra till våra pressmeddelanden! 
Bankkonto Ekobanken 9700 114 461 6. Bli gärna månadsgivare! 
Swish 123 364 8714.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar