tisdag 30 juni 2020

Är det en hemlighet att civilsamhället hjälper flyktingar?

Röda tråden, en demonstration för de ensamkommande mars 2017. Här fanns hjälpare från hela Sverige.
Röda tråden, en demonstration för de ensamkommande mars 2017. Här fanns hjälpare från hela Sverige.

I Malmö har ett "hemligt" nätverk avslöjats: "Sydsvenskan kunde i helgen berätta om ett delvis hemligt nätverk som skapat något av ett underjordiskt socialförsäkringssystem för papperslösa i Malmö. Nätverket, som består av en blandning av stora etablerade hjälporganisationer och små ideella föreningar, erbjuder allt från undervisning, ekonomiskt bistånd och bostadsförmedling till terapi och juridisk rådgivning."

Det var på tiden att media och politiker förstår hur verkligheten ser ut! Är det 100 000? eller 200 000? röstberättigade som är engagerade runt flyktingarna? Stefan Löfven har hyllat dem med civilkurage i samband med att Raoul Wallenberg-priser delats ut. De senaste åren har många nominerade och pristagare arbetat just med stöd för flyktingar och papperslösa. Det är dags att hylla alla dessa i de "hemliga" nätverken för det civilkurage de visar!

Det började under 2015. En stor del av civilsamhället ställde, på politikernas önskan, upp för flyktingarna. Många blev gode män, lärare, kontaktpersoner mm. för de ensamkommande ungdomarna. På så sätt uppmärksammades bristerna i asylmottagningen och inte minst i asylprocesserna. 

Har man lärt känna människor, sett först deras lycka att ha hamnat i ett lugnt land, därefter erfarit deras desperation när de fått klart för sig att de inte ska få stanna, så kan man inte bara överge dem. Det går helt enkelt inte. Vi är inte mer än människor.

Visst är det fantastiskt med ett sådant civilsamhälle, som mot alla odds, mot regeringens uttalade önskan, behandlar människor humanitärt - ser till att deras mest basala behov tillfredsställs, att de får behålla någon sorts värdighet, att de känner att det finns människor som bryr sig om dem. Det är fantastiskt att detta fortgår år efter år, trots att behoven ökar. 

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) säger att "missriktad välvilja kan skapa strukturer där folk far illa. - Som företrädare för samhället säger jag att vi inte kan acceptera att ett skuggsamhälle med usla villkor växer fram mitt framför ögonen på oss."

Vad menar hon med det? Att det är bättre att låta skuggsamhällena i Afghanistan, Syrien och andra länder växa, trots att levnadsvillkoren där är enormt mycket sämre än i det svenska skuggsamhället? Eller tycker hon att alla ska åka till Paris där många har chans till uppehållstillstånd och andra hamnar i det franska skuggsamhället? Bara vi slipper se skuggsamhället?

Vi vet varför flyktingar inte väljer att "resa hem". Det alternativet är för de flesta ett omöjligt alternativ. Att leva på gatan i t.ex. Kabul är så mycket eländigare och farligare än att leva i Malmös skuggsamhälle. 

Den politiker som säger "det hade jag inte en aaaning om" om det "hemliga" nätverket ljuger. I alla kommuner finns det stödverksamheter för utsatta flyktingar och papperslösa. Röda korset, Rädda barnen, Svenska kyrkan, andra kyrkor, stadsmissionerna, Stöttepelaren och lokala flyktinggrupper hör till dem som samarbetar med varandra. 

I Sverige låter vi (ännu så länge) inte människor svälta ihjäl. Var glad för det, politiker av alla färger!

Ge ett bidrag till Stöttepelaren!

Swish: 123 583 19 04
Bankgiro: 5228-2381
Bankkonto: SEB 5368 11 065 76 för stående överföringar

Vi är många som vill ha en mänsklig flyktingpolitik:

- Återinförande av humanitära skäl för uppehållstillstånd

- Större möjlighet till familjeåterförening

- Större hänsyn till barnkonventionen

- Återinförande av permanenta uppehållstillstånd

- En rättssäker asylprocess


Pressmeddelandet  


2 kommentarer:

  1. Tack Stöttepelaren för att ni organiserar insamling och ser till att de som behöver stöd kan få det! Ovärderligt!

    SvaraRadera
  2. Ja, Frågan är vad kan man göra..
    Det finns folk som har tagit studenten. Vissa vill fortsätta plugga och andra kan försörja sig själva och skatta perisic som alla andra men trots allt får de inte stanna svergie för att migrationsverket säger att de har inte " goda skäll " för att stanna i Sverige.
    Jag vet inte vad skillnaden är mellan flyktingar som har kommit innan och efter 24/11/2015.
    och varför migrationsverket inte ger permanenta uppehållstillstånd för folk som jobbar och har tillfälliga uppehållstillstånd.

    SvaraRadera