måndag 1 januari 2018

Resa till annat land

Många tror att de har bättre chanser i Europa än i Sverige. En del har haft tur, men andra har haft otur. Det finns flyktingar överallt, och det kommer fortfarande nya. Situationen är inte lätt i andra länder heller. Vi få rapporter från ungdomar som ångrar sig och som längtar hem till Sverige. 

För att vistas legalt i ett europeiskt land måste en afghan ha både pass och visum, dvs. ett speciellt tillstånd att vara i EU under en viss tid. Det räcker alltså inte med pass. Man ska helst söka visum från sitt eget land. Det är inte troligt att något europeiskt land ger visum till en flykting. 

Svenska förstår man bara i Norge, Danmark och delar av Finland. Engelska går ganska bra i många europeiska länder.


Frankrike

Läs på Svenska kyrkans hemsida!

Information från Sara Brachet, Svenska kyrkan i Paris, 21.1.2018.
Det finns inget organiserat mottagande av flyktingar som kommer hit. När man kliver av tåget får man klara sig själv. Man måste hitta information själv om vart man ska ta sig. Fransmän pratar inte så mycket engelska så försök hitta någon annan afghan. Man kan inte få något boende utan får sova utomhus till att börja med. Det finns många hjälporganisationer, och mat kan man hitta. 

För att söka asyl ska man ska lämna fingeravtryck på "La Prefecture". Det mest 
kända stället är Jaurès, som är nammet på metrostationen (tunnelbanestationen). För att få tid där måste man börja köa på natten. Det kan ta flera dagar innan man kommer fram. Om det blir bråk i kön kommer polisen med tårgas och kör bort alla. 

När man kommer in får man en tid till en "Prefecturer" 5-6 veckor senare. Då får man lämna fingeravtryck.

O
m fingeravtrycken från Sverige kommer upp blir man "Dublin". Då sänds man kanske tillbaka till Sverige och kommer till förvaret.

Om fingeravtrycken från Sverige inte kommer upp får man söka asyl som om Frankrike är det första land man kommer till. Då kan man börja köa för att komma till ett flyktingboende någonstans i Frankrike. Efter några veckor kan man få ekonomisk hjälp och sjukförsäkring.

Svenska kyrkan i Paris har adressen 9 Rue Médéric, FR-75017 Paris, telefon +33(1)44297000. Öppet tisdag, onsdag och torsdag 10-18, fredag 10-17 och söndag 12-17. Här kan man får kaffe eller te och en smörgås, ibland mat. Det finns även undervisning i franska. Men de kan inte hjälpa till med asylansökan. 

Flera pojkar i Frankrike har sagt till sina vänner och kontaktpersoner: Åk inte hit!

Tillbaka i Stockholm  Gabriella Ahlström och Thord Eriksson besökte Paris i december 2018

Svenska kyrkan i Paris: Nu kommer fler svensktalande afghaner än någonsin  SVT 25.11.2018

Under det här pingisbordet i Paris sover tio svensktalande afghaner  SVT 23.11.2018

Paris Refugee Ground Support  Volontärer i Paris rapporterar på facebook

1 av 3: Första mötet med Paris blir en chock - de svenskafghanska unga männen  Första artikeln av minst fyra. Anette Rosengren 14.11.2018

Allt hårdare tryck på Svenska kyrkan i Paris  Kyrkans tidning 1.11.2018

Fler asylsökande och mindre personal oroar i Paris  Kyrkans tidning 4.5.2018

Paris Refugee Ground Support  En liten förening av hjälparbetare i Paris. Här finns många bilder av hur flyktingarna lever. Föreningen tar semester över sommaren. 

We come one - Om och för ensamkommande ungdomar  Facebookgrupp om resan till vännen i Paris

Flykten från Sverige  Blankspot Project 28.3.2018

På gata i Paris  En norsk artikel om livet för ensamkommande i Paris  Antirasistisk senter 7.2.2018

Hoppet lever under broarna  Kyrkans tidning 17.1.2018

Här lever flyktingarna på gatan i Paris  SVT 24.2.2018


Tyskland

Svenska kyrkan i Tyskland Berlin, Hamburg, Frankfurt am Main, Bayern


Italien

Förut har många som sökt asyl i Italien fått stanna. Men nu har man haft val, och de partier som kommer till makten är invandrarfientliga. Så det kommer att bli mycket svårare att få stanna där.

Italiens nya inrikesminister: Nu ska immigranterna sändas hem  DN 2.6.2018


Iran

Om man har pass finns möjlighet att få visum till Iran. Iranska ambassaden i Stockholm kräver att man först registrerar en passansökan på nätet innan de svarar på om det finns möjlighet att få pass om man inte har "residence card".


Kanada

Till Kanada måste man ha pass, visum och flygbiljett.

Man kan få visum om man är inbjuden av en organisation eller privatperson som betalar mat och hyra i minst två år. Man måste ha en sådan inbjudan när man söker visum på Kanadas ambassad.

Det sägs att det kostar 80 000 kr för att smugglas till Kanada.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar